Igralka Mirjam Korbar nagrajena v Mostarju, Završan v Bologni

Avtor: STA

Igralka Mirjam Korbar je na 15. Mostarskem festivalu filmske igre prejela nagrado drevo ljubezni za najboljšo glavno žensko vlogo Mejre, ki jo je odigrala v filmu Vinka Möderndorferja Zastoj. Branko Završan pa je na festivalu kratkega filma Movievalley v Bologni prejel nagrado Vittoria Gassmana za najboljšega moškega interpreta.


Branko Završan / Foto: Uroš Hočevar

Vloga matere, "ki najde dovolj moči, da kljub težkim življenjskim okoliščinam, v katerih se je znašel njen sin, na najbolj plemenit način pomaga drugi družini, je igralska kreacija, o kateri razmišljamo še dolgo po koncu filma," je zapisala žirija mostarskega festivala.

"Svojo vlogo je Mirjam Korbar oblikovala v sodelovanju z drugimi odličnimi igralci: Petrom Musevskim, Urošem Fürstom in Barbaro Cerar. Skupaj so ustvarili enovito umetniško kreacijo tega pretresljivega in družbeno zelo pomembnega filma," je dodala žirija, ki je posebno nagrado posthumno podelila tudi Petru Musevskemu, ki je v filmu odigral glavno moško vlogo, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Film Zastoj je bil na festivalu filmske igre, ki je potekal od 28. oktobra do 1. novembra v Mostarju, predstavljen v tekmovalnem programu desetih celovečernih igranih filmov. Poleg nagrade za najboljšo glavno žensko vlogo festival podeljuje nagrado za najboljšo moško glavno vlogo, najboljšo žensko in moško stransko vlogo in za najboljšega debitanta.

Festival podeljuje tudi nagrado drevo življenja za življenjsko delo, ki so jo v preteklih letih prejeli velikani filmske igre iz regije, kot so Nebojša Glogovac, Lazar Ristovski, Ivo Gregurević, Bogdan Diklić, Rade Šerbedžija, Mira Banjac, Milena Dravić in Mustafa Nadarević, so spomnili na SFC. Slavnostna premiera filma bo januarja v Cankarjevem domu v sklopu projekta Naši filmi doma.

Završan, ki v stranski vlogi igra tudi v Zastoju, pa je prepričal žirijo mednarodnega festivala kratkega filma Movievalley 2021 v Bologni, ki mu je podelila nagrado Vittoria Gassmana za najboljšega moškega interpreta. V mednarodni konkurenci je bil nagrajen za vlogo Ivana v kratkem filmu Il confine e un bosco (Meja je gozd) v režiji Giorgia Milocca, so sporočili iz Gledališča Celje, kjer je član ansambla.

Za vlogo Ivana, v nekdanji Jugoslaviji rojenega 60-letnega delavca, je bil Završan nagrajen že na decembrskem 12. mednarodnem festivalu kratkega filma v Rimu (Roma film corto), kjer je prejel nagrado zlati kolosej za najboljšo vlogo. V filmu, ki je italijansko-hrvaška koprodukcija, v vlogi Ivanove žene igra Lučka Počkaj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/igralka-mirjam-korbar-nagrajena-v-mostarju-zavrsan-v-bologni