V MGL premiera družinske drame Avgust v okrožju Osage

Avtor: STA

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo premierno uprizorili dramo Avgust v okrožju Osage ameriškega dramatika, scenarista in igralca Tracyja Lettsa, ki je zanjo prejel Pulitzerjevo nagrado in nagrado tony. Predstavo o disfunkcionalni družini s psihološko razplastenimi in za igralce zahtevnimi vlogami je režiral Janusz Kica.


Foto: Peter Giodani

Lettsova igra brez dlake na jeziku načenja tabuizirane teme, kot so odvisnost od drog in alkohola, disfunkcionalnost zakona, neozdravljiva bolezen, samomor in incest. Igro odlikujejo mojstrski dialogi in psihološko razplastene vloge, zlasti ženskih likov, so ob predstavi zapisali v MGL.

Čeprav je tema predstave vsem poznana, saj smo vsi vpeti v družinske odnose, je igra za igralce naporna, je na novinarski konferenci povedal poljski režiser. V predstavi, ki je obenem duhovita in mračna, je veliko egoizma, zlobe, hrepenenja po drugem, je pojasnil.

Tako ustvarjalci kot igralci so se strinjali, da se dramskemu besedilu pozna, da ga je spisal dramatik, ki je tudi igralec. Na to je opozorila tudi dramaturginja Petra Pogorevc, ki je pojasnila, da zato ni bilo treba posegati v besedilo, čeprav je to zelo obsežno, saj predstava traja skoraj tri ure.

V besedilu je zaslediti številne aluzije na dela velikih dramatikov na temo razbolelih družinskih odnosov, od Shakespearovega Kralja Leara do Treh sester Čehova, odmeva pa tudi poezija, zlasti ameriških pesnikov, kot sta Emily Dickinson in T.S. Eliot.

Zgodba predstave se odvija v hiši, v kateri se zaradi nenadnega izginotja očeta Beverlyja okrog matere Violet zberejo njune tri hčerke, njihovi partnerji in otroci ter drugi člani družine.

V vlogi mame Violet nastopa Judita Zidar, v čevlje hčerk pa so vstopile Jana Zupančič, Tina Potočnik Vrhovnik in Tjaša Železnik. V predstavi igrajo še Boris Kerč, Gregor Gruden, Klara Kuk, Nataša Tič Ralijan, Alojz Svete k.g., Jernej Gašperin v alternaciji s Filipom Samoborjem, Diana Kolenc (z AGRFT), Gaber K. Trseglav in Tomo Tomšič.

Dramsko besedilo je prevedla Tina Mahkota. Scenografka je Karin Fritz, kostumografka Bjanka Adžić Ursulov, za glasbo je poskrbela Darja Hlavka Godina.

Lettsova drama je bila krstno uprizorjena leta 2007 v Chicagu, pozneje so jo igrali tudi na Broadwayu in v Londonu. Leta 2013 je ameriški režiser John Wells posnel še film z zvezdniško zasedbo Meryl Streep, Julie Roberts, Julianne Nicholson, Juliette Lewis, Sama Sheparda in Benedicta Cumberbatcha.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-premiera-druzinske-drame-avgust-v-okrozju-osage