Teden slovenske drame v Kranj prinaša 10 kulture polnih dni

Avtor: STA

Z uvodno slovesnostjo in podelitvijo nagrad lanskega festivala se je nocoj v Kranju začel 51. Teden slovenske drame. Kot je izpostavil kranjski podžupan Janez Černe, bo festival v prihodnjih dneh skušal vsaj deloma nadoknaditi družbeni primanjkljaj gledaliških in kulturnih izkušenj, ki je posledica pandemije.


Černetu je žal, da lani zaradi epidemije niso mogli počastiti jubilejne, 50. obletnice festivala. "Ampak to festivalu ne jemlje njegove visoke vrednosti," je zagotovil. Poudaril je, da se festival, ki gosti smetano uprizoritvene dejavnosti, skozi leta razvija in nadgrajuje.

Vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo Barbara Koželj Podlogar je dejala, da festival, ki se je začel kot pregled uprizorjene slovenske dramatike, že dolgo ni več zgolj to, temveč je veliko več, je nacionalni festival, ki je bistvenega pomena za razvoj dramske in gledališče ustvarjalnosti. Pojasnila je, da slovenski umetniki aktivno in v razmeroma velikem številu pišejo drame. Festival pa prispeva tudi k promociji slovenskih dramskih besedil v tujini.

Vesela je, da se letošnji festival lahko odvija kljub zaostrenemu epidemiološkemu položaju. Njegov bogat program pa, kot je izpostavila, priča o tem, da kljub neugodnim razmeram ustvarjalna moč gledališča ni opešala, le občinstvo je umanjkalo za nekaj časa. Opozorila je, da različni virtualni pristopi ne morejo nadomestiti pristnega doživetja. "Odgovornost vseh nas je, da omogočimo, da nas bo umetnost nagovarjala neposredno," je pozvala.

"Časi so zapleteni in nepredvidljivi, pa vendar slovenska drama in slovensko gledališče nista počivala. Festival, ki ga danes odpiramo v Kranju, je kronski dokaz tega," je izpostavil direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak. Kot je napovedal, bodo v naslednjih desetih dneh na ogled najboljše predstave preteklega leta. "Čakata nas tudi bogat spremljevalni in dodatni program, predvsem pa nas čaka 10 dni dobrega, živega gledališča," je zagotovil.

Na nocojšnjem uvodu v festival so slovesno podelili nagradi z odpovedanega 50. Tedna slovenske drame. Tjaši Mislej, ki nagrade nocoj sicer ni mogla sama prevzeti, so podelili nagrado Slavka Gruma za besedilo Naše skladišče, Varji Hrvatin pa nagrado za mladega dramatika za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov.

Podelitvi nagrad je sledila prva tekmovalna predstava festivala Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj. Do zaključka festivala 13. novembra se bo zvrstilo še osem predstav, kar deset predstav pa bo ponudil še dodatni program.

Festival se bo tudi letos zaključil s sklepno slovesnostjo in podelitvijo nagrad. Teh bo tokrat kar osem. Poleg že ustaljenih nagrad Slavka Gruma, nagrade za mladega dramatika, bienalnega Grün-Filipičevega priznanja, Šeligove nagrade in nagrade občinstva bodo podelili še tri nove nagrade, in sicer nagradi Tedna slovenske drame za najboljšo igralko in igralca ter posebno nagrado po izboru žirije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/teden-slovenske-drame-v-kranj-prinasa-10-kulture-polnih-dni