V ljubljanski Drami interaktivna monodrama na temo samomora

Avtor: STA

V Mali Drami bodo danes premierno uprizorili monodramo Duncana Macmillana Vse sijajne stvari, ki tematizira problematiko samomora s perspektive osebe, ki si je blizu s samomorilnim posameznikom.


Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Po besedah Uroša Fürsta monodrama temelji na stavku, ki ga tudi izgovori v njej: "Če hočeš danes preživeti, si moraš znati predstavljati, da bo jutri boljše, kot je bilo včeraj." Ta stavek po njegovem mnenju daje upanje za pogum, ki ga posameznik v sodobnem svetu potrebuje, da verjame v boljšo prihodnost.

Tema je težka, prevečkrat zamolčana, če se že govori o samomoru, se redko o doživljanju oseb, ki so si z osebo, ki se odloči za ta korak, blizu. Zato je Fürst, kot je povedal, čutil veliko odgovornost in se ves čas s strahom spraševal, "če je pravi medij za to besedilo". Pri ustvarjanju je sodeloval tudi s psihiatrom Borutom Škodlarjem.

Ta je opozoril na pomen psihoedukacije v monodrami ter na dolgo časovno dimenzijo, ki jo je britanski avtor po njegovem mnenju mojstrsko zaobjel, saj protagonist v "predstavi" spremlja mamo s samomorilnimi mislimi že kot otrok ter pozneje še kot mladostnik in odrasel. Najpomembnejša stvar pa je po njegovem prepričanju t.i. seznam proti smrti, ki si ga sestavlja in ki obsega vse razloge, zakaj je življenje vredno živeti.

Kot je še dodal, besedilo in igra stojita tudi s strokovnega vidika, ne idealizirata problematike, obenem pa poskrbita tudi za lahkotnejše tone, zlasti pa se mu zdi pomembno, da ima veliko varovalnih mehanizmov. "Kot bi avtor zelo natanko vedel, o čem piše," je menil.

Če hočeš danes preživeti, si moraš znati predstavljati, da bo jutri boljše, kot je bilo včeraj. (Uroš Fürst)

Pomembno vlogo pri predstavi igra tudi glasba. Precej skladb, večinoma priznanih jazzovskih glasbenikov, je avtor drame že sam predvidel, zaradi česar je bilo težko ustvariti poleg še nekaj, kar bi "pariralo klasikom", je povedal Martin Voglar, ki je kljub temu dodal nekaj avtorskih vložkov.

Igro v izvirniku Every Brilliant Thing (2013) Macmillan podpisuje v soavtorstvu z igralcem Jonnyjem Donahoejem, ki je v njej tudi igral. Ljubljansko avtorsko ekipo poleg omenjenih sestavljajo še asistent režiserke Dimitrij Gračner, scenografinja Sara Slivnik, lektorica Tatjana Stanič in učitelj klavirja Joži Šalej.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-interaktivna-monodrama-na-temo-samomora