V Mini teatru Trnuljčica z lutkami iz 19. stoletja

Avtor: STA

V Mini teatru bodo drevi premierno uprizorili lutkovno predstavo bratov Grimm Trnuljčica v režiji Roberta Waltla. Igra, namenjena otrokom, starejšim od treh let, sloni na klasični pravljici o princu, princesi, zlobni čarovnici in o tem, da dobro vedno premaga zlo. V Mini teatru bo pravljica zaživela kot monopredstava za enega igralca.


Foto: Marko Požlep

Kot napovedujejo v Mini teatru, se bodo gledalci srečali z zanimivim vizualnim pristopom, ki bo vključil več kot 100 let stare lutke in jih postavil v povsem sodobno kompozicijo. Lutke je ustvaril neznani avtor iz Češke v 19. stoletju.

Pravljico o Trnuljčici je najprej objavil Charles Perrault pod imenom La Belle au bois dormant, pozneje pa sta svojo različico pravljice brata Grimm objavila pod naslovom Dornröschen. Nekateri elementi zgodbe naj bi se pojavljali že prej v drugih delih, zlasti v poganskih mitih.

Po motivih te zgodbe je Peter Iljič Čajkovski leta 1890 napisal istoimenski balet, leta 1959 pa je bil posnet filma Walta Disneyja. Trnuljčica je pravljica o deklici, ki se je zbodla na vreteno, s čimer jo je doletelo prekletstvo stare in zlobne vile. Zaspala je za 100 let in rešil jo je lahko le pogumen kraljevič.

"Čeprav zgodba o zlobni mačehi zveni kruto, bodo pravljice vedno popularne v vsakodnevnih življenjih naših najmlajših. Te zbujajo domišljijo in vplivajo na razmišljanje ter učijo o dobrih in zlobnih namenih ljudi," so zapisali v gledališču. Kot so poudarili, pravljice spodbujajo otroke, da izrazijo svoja čustva in da razumejo, kako se je v življenju treba boriti proti zlobnim pošastim in ljudem, v tem primeru pred mačeho.

V predstavi igra Jose, avtorsko ekipo pa sestavljajo scenograf Mark Požlep, kostumograf Michael Ross in dramaturginja Nika Korenjak. Za glasbo je poskrbel Žigan Krajnčan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mini-teatru-trnuljcica-z-lutkami-iz-19-stoletja