Na Reki danes odprtje lutkovne revije s slovensko udeležbo

Avtor: STA

Z lutkovno predstavo Caffe kraljestvo v izvedbi lutkovnega gledališča iz Zadra bodo zvečer na Reki slovesno odprli 26. revijo lutkovnih gledališč. Na sporedu bo 12 lutkovnih predstav, med katerimi je tudi predstava Ferdo, veliki ptič lutkovnega gledališča iz Maribora. Revija bo potekala do 11. novembra.


Foto: Boštjan Lah

Kljub pandemijskim časom je revija obdržala svoj mednarodni značaj, je dejala ravnateljica prireditve Magdalena Lupi Alvir. "Večina predstav prihaja iz hrvaških gledališč. S tem smo na nek način želeli podpreti domačo sceno v teh težkih časih. Sicer pa sem zadovoljna, da bomo letos prvič gostili gledališče mladih iz Skopja, s svojimi predstavami prihajata tudi Lutkovno gledališče Maribor in otroško gledališče iz Kragujevca v Srbiji," so njeno izjavo objavili na spletni strani mesta Reka.

Slovenska predstava Ferdo, veliki ptič režiserke Katje Povše bo na sporedu v ponedeljek. Predstava je nastala po istoimenski slikanici brez besed Andreje Peklar, za katero je avtorica dobila številne slovenske in mednarodne nagrade.

Poleg gostov iz drugih držav bodo ob gostiteljih nastopili tudi njihovi kolegi iz Zagreba, Splita, Osijeka, Varaždina in Čakovca. Predstave na letošnji reviji bodo spregovorile o različnih tematikah, kot so odraščanje, bližnje povezave med ljudmi, moč skupnosti, nežnosti in nenavadna prijateljstva, so objavili organizatorji.

Revijo bodo sklenili 11. novembra z obeleževanjem 20. obletnice premiere muzikala Ježeva hišica v reškem lutkovnem gledališču, so še napovedali. Predstava na podlagi priljubljene basni bosanskohercegovskega književnika Branka Ćopića je doslej na Reki imela več kot 500 izvedb.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-reki-danes-odprtje-lutkovne-revije-s-slovensko-udelezbo