Zavod Exodos predstavlja dvoletne produkcije in projekt Share

Avtor: STA

V Zavodu Exodos Ljubljana so pred leti zagnali mednarodni projekt kreativne moči umetnosti Share, ki povezuje celine Afriko, Bližnji vzhod in Evropo. Nekaj projektov, nastalih v sklopu Share, tudi v sodelovanju s slovenskimi umetniki Gregorjem Luštkom, Žiganom Krajnčanom in Borutom Bučinelom, bo v Ljubljani moč ujeti v naslednjih dneh.


Foto: Pixabay

Direktorica in producentka Zavoda Exodos Ljubljana Nataša Zavolovšek je na novinarski konferenci dejala, da je večžanrski projekt Share, ki združuje vizualno in performativno umetnost, nastal iz minulih mednarodnih projektov zavoda. Pri Share je po njenih besedah poudarjen tudi izobraževalni moment na več ravneh - od tehnikov in producentov do umetnikov. Poleg Slovenije so v projekt iz Evrope vključene Hrvaška, Španija in Francija, iz Afrike Burkina Faso, Kamerun in Senegal, s posebnimi projekti pa so vanj vključili še Palestino. Podprt je s strani Ustvarjalne Evrope, programa Kultura, med podporniki pa sta poleg ministrstva za kulturo tudi ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za zunanje zadeve.

Vodja sektorja za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi na zunanjem ministrstvu Petra Kežman je povedala, da so prepoznali potencial projekta Share, ker jih je, v skladu z aktualnimi premiki v mednarodnih medkulturnih odnosov, nagovoril na več ravneh. Kot je pojasnila, zato ker od vsega začetka temelji na principu soustvarjanja z lokalnimi partnerji na povsem enakovredni ravni, ker teži k multilateralnim kulturnim odnosom in ker predstavlja preskok od ozko usmerjenih kulturnih projektov k interdisciplinarnim projektom. "Ne gre zgolj za kulturo, samo za ples, temveč tudi za izobraževanje, za ustvarjanje delovnih mest, za ustvarjanje priložnosti, predvsem za mlade in tudi za družbeno kohezijo v lokalnem okolju," je še navedla.

Bučinel je skozi objektiv beležil vtise izvajana projekta Share na terenu. Dopoldne so v Cukrarni prikazali njegov kratki film Share; Creative Power of Art, ki je nastal med gostovanjem v Burkini Faso, v sredo pa bo v Dijaškem domu Ivana Cankarja prikazan tudi film iz Kameruna. Ob tem bodo odprli še Bučinelovo potujočo fotografsko razstavo In Your Eyes, na kateri bodo na ogled portreti posameznikov, ujeti med gostovanji.

Sredino druženje bo zaokrožila premiera predstave Cross kamerunskega koreografa in plesalca Tchina Ndjidda, ki je izrazil veselje, da imajo afriški ustvarjalci preko projekta Share in izmenjav, ki jih omogoča, priložnost spoznavati druge države. Ndjiddo je politična situacija v Kamerunu in to, da nima nobenih možnosti, spodbudila, da je začel iskati rešitev. Tako se je leta 2017 podal na pot in pristal v Nubiji, kjer je doživel številne dogodivščine, njegova predstava pa podoživlja to njegovo popotovanje, za katerega umetnik sam pravi, "da predstavlja eno celo življenje".

V petek bo po najavi v Cukrarni na sporedu še prva evropska Shere produkcija - premiera predstave koreografa, plesalca in pedagoga Luštka I Have a Dream, nastala s soustvarjalci, umetniki iz afriških in evropskih držav. Luštek je pojasnil, da je osnovno izhodišče njegovega projekta, "da lahko življenje ali ples doživljamo po istem principu kot doživljamo sanje, brez hotenj ali koncepta". Po njegovih besedah se v sanjah ustvari ultimativen avtonomni prostor, v katerem nimaš pravice pripomb na režijo.

V prihodnjem tednu pa bodo, prav tako v Cukrarni, predstavili še dve aktualnejši produkciji zavoda Exodos. Za 12. november je napovedana slovenska premiera Krajnčanove slovensko-latvijske predstave Inter-view. Krajnčan je dejal, da je Inter-view zasnovan z mislijo na to, da skuša izpraševalec med intervjujem iz sogovornika izvleči čim čistejši notranji pogled, v predstavi pa sodelujejo gibalci štirih različnih generacij, vsak s svojimi zgodbami.

Dan kasneje sledi še prikaz Krajnčanovega solo performansa Zlitje s samim seboj, ki bo po lanski premieri v Mestnem muzeju tokrat v novem prostoru dobil drugačne odtenke. Še vedno v navezavi z izhodiščno idejo: "Kako izraziti idejo niča preko petja, plesa, govora, performansa in s prepletom vsega skupaj?"


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zavod-exodos-predstavlja-dvoletne-produkcije-in-projekt-share