V Gledališču Koper drevi premiera komedije Laponska

Avtor: STA

V Gledališču Koper bo drevi premiera komedije Laponska katalonskih avtorjev Cristine Clemente in Marca Angeleta. Prvo slovensko uprizoritev je režirala Nenni Delmestre. Komedija proučuje otroke in naš odnos do njih, predstava pa poteka v božičnem duhu.


Foto: Jaka Varmuž

Prva predstava Gledališča Koper v novi sezoni se po besedah režiserke Nenni Delmestre ves čas giblje po robu med komedijo in dramo. "Gre za dramo v komediji in komedijo v drami. To predstavlja velik izziv za celotno ekipo," je na nedavni novinarski konferenci po navedbah gledališča ocenila režiserka.

"To je predstava v božičnem duhu, ki s seboj prinaša veliko mero radosti, veselja in domišljije. V njej kljub vsem oviram in številnim nesporazumom ter kulturnim razlikam na koncu prevlada družinska povezanost," so v sporočilu za javnost še povzeli režiserko.

V predstavi igrajo Rok Matek, Luka Cimprič, Nika Rozman in Urška Taufer. Slednja se je zaradi nepričakovanih okoliščin zasedbi priključila le osem dni pred prvo predstavo in v tako kratkem času osvojila 95 strani dolgo besedilo Laponske.

Laponska na duhovit in mestoma goreč način obravnava številne bolj ali manj resne teme. Začne se z vprašanjem o obstoju Božička, a nas hitro pripelje do pomembnejših življenjskih dilem.

Predstava je po mnenju Luke Cimpriča primerna za vse, ki verjamejo v boga, nebesa, zobno miško in tudi za tiste, ki ne verjamejo v nič od naštetega: "Predvsem pa je primerna za gledalca, ki je zmožen slišati in poslušati argumente, s katerimi se ne strinja. Če jih bo gledalec slišal in razumel, se bo tudi zabaval."

"Pri Laponski gre v osnovi za neke konflikte, ki izhajajo iz tega, ker se družinski člani v resnici želijo zbližati med sabo, a tega ne znajo zaradi strahu, sramu in raznih frustracij. Vseeno se mi zdi, da jim na koncu to nekako uspe," pa je dodala Nika Rozman.

V predstavi se veliko vrti tudi okoli kulturnih razlik med tremi liki, ki prihajajo z Obale in Olavijem, ki je po rodu Finec in ki ga igra Rok Matek. "Njega kulturne razlike zelo zanimajo in zato se je tudi naučil slovenščine, jezika svoje žene. Njegove povedi so nekoliko drugače oblikovane, zamenjuje tudi sičnike in šumnike, kar je zanimivo in zabavno. To je človek, ki je kreativen, po poklicu ustvarja družabne igre, hkrati pa ima neko življenjsko filozofijo, ki je precej drugačna od razmišljanj ostalih," je o svojem liku povedal Matek.

Kot so dodali v Gledališču Koper, bo na drevišnjo premiero v Koper bo iz bližnjih obalnih mest pripeljal tudi artbus.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gledaliscu-koper-drevi-premiera-komedije-laponska