V Stari mestni elektrarni nova predstava Barbare Novakovič

Avtor: STA

V Stari mestni elektrarni bodo premierno uprizorili plesno predstavo Barbare Novakovič Arhitektura sanj III. Predstava je zadnji del trilogije Spanje, ki jo je avtorica osredotočila na temo sanjarije in spanja. Ponovitvi bosta v petek in soboto.


Foto: Matej Pangerc

V novem delu se je Barbara Novakovič navezala na polje geometrije in arhitekture ob referencah na ikonografske upodobitve spanja iz Stare in Nove zaveze ter na podlagi besedil zgodovinarja Jacquesa Le Goffa in filozofa Gastona Bachelarda.

"Motiv, ki je stvaren tako v oblikah kot tudi gibanjih protagonistov na odru, je hkrati miselni prostor ključnega besedila Walterja Benjamina z naslovom Arkadni projekt (Das Passsagen-Werk). Tema predstave je arhitektura spanja v razmerju do knjižnice (Aleksandrijska knjižnica - sestavljivosti prostorov v času) in jezika (Babilonski stolp - odpiranje prostora navzgor) z referencami iz del Alberta Manguela in Umberta Eca skozi analizo naših imaginarnih svetov," piše v najavi predstave.

Nastala je produkciji zavoda Muzeum ter koprodukciji zavoda Bunker. Barbara Novakovič je zanjo zasnovala koreografijo in vizualno podobo, svetlobo je oblikoval Andrej Petrovčič. Nastopili bodo plesalci Kaja Janjić, Manca Krnel, Lane Stranić in Igor Sviderski.

Arhitektura sanj III. je tretji del projekta Spanje, ki ga je Barbara Novakovič uresničila v letih 2019-2021. V prvem delu Spanje - oblike, krajine, pošasti je v središče postavila telo v umetnosti med budnostjo in sanjami. Drugi del je bila plesna predstava za otroke in odrasle z naslovom Dežela sanj po motivih stripa Winsorja Mc Caya Mali Nemo v deželi sanj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-stari-mestni-elektrarni-nova-predstava-barbare-novakovic