Mariborske lutke prihodnji teden v novih prostorih

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Maribor, ki je doslej domovalo v prostorih nad Mariborsko knjižnico na Rotovžu, se bo prihodnji teden preselilo v nove prostore v obnovljenem minoritskem samostanu na Lentu. Slavnostno odprtje z ognjemetom bo 2. septembra.


 

Lutkovno gledališče, ki so ga uredili v nekdanjem minoritskem samostanu na Lentu, je eden največjih investicijskih projektov v Mariboru v zadnjih letih, ki so ga uresničili s pomočjo evropskih sredstev. Celotna investicija je znašala nekaj več kot 14 milijonov evrov, pri čemer je polovica sredstev prišla iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Lutkovno gledališče, ustanovljeno leta 1973, se je večkrat selilo, zadnjih nekaj let pa je gostovalo v mnogo pretesnih prostorih na Rotovžu. Dolga leta so iskali primerno lokacijo zanj, leta 2002 pa se je porodila ideja o selitvi v nekdanji minoritski samostan na Lentu.

V obnovljenem kompleksu z nekaj manj kot 2500 kvadratnimi metri uporabnih površin bo po napovedih letno izvedenih pet premier, šestnajst obnovljenih predstav iz prejšnjih sezon, ena uprizoritev v lutkovnem studiu, 39 gostovanj drugih gledališč, deset razstav in festival Poletni lutkovni pristan.

Slavnostno odprtje bo 2. septembra ob 20. uri s posebnim programom za povabljene goste in ognjemetom, že naslednji dan pa bodo vrata odprli za širšo javnost. Ves konec tedna bodo brezplačno na voljo ogledi novih prostorov ter predstavitve starih in novih vsebin.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborske-lutke-prihodnji-teden-v-novih-prostorih