V Mini teatru premierno predstava Pet kil sladkorja

Avtor: STA

Po spletni premieri črne komedije izraelskega avtorja Gura Korena 5 kil sladkorja, ki ji je nato sledila še premiera v novogoriškem gledališču, si bodo predstavo nocoj premierno lahko ogledali še obiskovalci Mini teatra. Predstava v režiji Yonatana Esterkina je nastala v koprodukciji med obema gledališčema ter Judovskim kulturnim centrom Ljubljana.


Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica

"Gre za izjemno zanimivo predstavo, saj govori o holokavstu na drugačen način. Ne govori o taboriščih, pač pa o spominu na holokavst. Ukvarja se z našimi interpretacijami, s politično korektnostjo. Vesel sem, da sem lahko naredil to predstavo, saj je to drama, ki prinaša nek nov pristop k pripovedovanju zgodovine," je na novinarski konferenci pred septembrsko premiero v Novi Gorici povedal izraelski režiser Esterkin.

Avtor besedila je v zahtevnih trenutkih svojega življenja pomislil na preminulega dedka, polnega žlahtnih dogodivščin, in se odločil, da bo začel pisati. Nastala je črna komedija, v kateri se prepletajo dokumentarni elementi, magični realizem in humorna fikcija, ki jo je avtor črpal iz sodobnega vsakdanjega življenja ter pestre zgodovine njegovih prednikov.

Hamletovska ideja obiska pokojne moške figure, ki se vrača, da bi popravila krivico na Zemlji, se v besedilu sreča z obilico judovskega humorja. Kot so zapisali v Mini teatru, je predstava humorno raziskovanje zamolčane preteklosti in pravice ter hkrati prikazovanje tegob sodobnega sveta. Zgodba se izvorno dogaja na ulicah Tel Aviva, dramaturginja Nika Korenjak in režiser pa sta jo nekoliko priredila in dogajanje prestavila v Slovenijo.

Besedilo je prevedel Klemen Jelinčič Boeta, za sceno je poskrbel Aleksander Blažica, kostume je oblikoval Matic Hrovat. Avtorja videa sta Neli Maraž in Aleksander Blažica, svetlobo je oblikoval Samo Oblokar, zvok in zvočne efekte pa Vladimir Hmeljak. V predstavi nastopajo Peter Harl, Matija Rupel, Saša Pavlin Stošić, Jure Kopušar in Nika Korenjak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mini-teatru-premierno-predstava-pet-kil-sladkorja