Predstava Obisk v LGL zgodba o prijateljstvu, osamljenosti in strahovih

Avtor: STA

Na Malem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo drevi premiera lutkovne predstave Obisk nemške avtorice in ilustratorke Antje Damm. Režijo ganljive in rahločutne zgodbe o prijateljstvu, osamljenosti, strahovih in monotonosti podpisuje Ivana Djilas.


Foto: Jaka Varmuž

Elza je starejša gospa, ki zaradi strahu in osamljenosti ostaja ves čas doma in nikomur ne odpre vrat. Njeno življenje je povsem posivelo. Nekega dne skozi okno prileti papirnato letalo. Ponj pride sosedov deček. Ko mu Elza odpre vrata, v svoje življenje spusti tudi otroško radovednost in igrivost. Deček ji pomaga izstopiti iz varnega zavetja in obarva njeno življenje, so vsebino predstave povzeli v LGL.

Slikanica Obisk Antje Damm je v prevodu Tine Mahkota leta 2015 izšla pri založbi Zala. Likovno podobo predstave navdihujejo dinamične ilustracije slikanice, ki so pravzaprav male tridimenzionalne scenografije, makete, ki jih je avtorica ustvarila z lepilom, barvami in kolažem. Režiserka Ivana Djilas je s soustvarjalci predstave njene podobe nadgradila v stop-motion tehniki in ustvarila pravo gledališko čarovnijo, ki ne potrebuje veliko besed, so zapisali v LGL.

Igrata Brane Vižintin in Jelena Ždrale k. g. (violina). Avtorica likovne podobe po motivih Antje Damm in scenografinja je Sara Slivnik, avtorica videa Vesna Krebs, kostumografinja Jelena Proković, avtorica glasbe Jelena Ždrale, oblikovalec svetlobe Igor Remeta. Predstava je namenjena otrokom od četrtega leta starosti.

Ivana Djilas režira v številnih profesionalnih gledališčih in gledaliških skupinah; v zadnjih letih se posveča tudi uprizoritvam za mlade in otroke. V LGL je v prejšnjih sezonah režirala predstave Medved in mali, Škrt škrt kra čof! ter Jure in Jaka.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-obisk-v-lgl-zgodba-o-prijateljstvu-osamljenosti-in-strahovih