Plesna predstava Blef v PTL preko mode o podobi teles v družbi

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo premiera plesne predstave Blef ustvarjalk Enye Belak, Jerce Rožnik Novak in Veronike Valdes. Predstava skozi izraz dveh gibajočih se entitet preizprašuje podobe teles posameznikov v družbi, ki se spreminjajo v tržno blago in postajajo središče spektakla, preko katerega trg sam sebe ohranja v pogonu.


Foto: Sunčan Stone

Plesni duet pri tem za izhodišče svoje raziskave uporabi področje mode. Ta s svojim ambivalentnim odnosom do človeškega telesa povedno ponazori s kompleksno dinamiko, ki nastane med okolico in posameznikom, ko se ta pod žarometi spektakla iz subjekta prelevi v objekt, meje med svobodo in ujetostjo na eni ter povezanostjo in odtujenostjo na drugi strani pa se zabrišejo in začnejo slediti nekemu povsem svojeglavemu kompasu.

Telo tako v kontekstu predstave nastopi kot nosilec preštevilnih informacij in norm, ki so nanj dan za dnem projicirane od zunaj, pri čemer pa se te projekcije v paradoksalnem preobratu na vso moč trudijo doseči ravno ideal neokrnjenega bistva znotraj tega telesa, ki ga s svojimi zahtevami tako neumorno klešejo in limitirajo po svoji meri, piše v sporočilu za javnost.

Kje ima v tem začaranem krogu, kjer sta banalno in sakralno dve plati iste medalje, svoje mesto človek? Ali bolje rečeno, če ga je res mogoče reducirati na le še en produkt v spektaklu našega časa, kakšna je njegova cena, sta vprašanji, ki si ju v predstavi zastavljajo ustvarjalke.

Enya Belak, Jerca Rožnik Novak in Veronika Valdes podpisujejo koncept in koreografijo, zadnji dve tudi plešeta. Dramaturgijo je imela na skrbi Pia Vatovec, oblikovanje svetlobe Janko Oven, glasbo Sarah Al Saleh, kostumografijo Pia Gorišek.

Enya Belak je filmska ustvarjalka in koreografinja, ki živi ter ustvarja v Londonu in Ljubljani. Njeno delo zajema različne umetniške prakse in discipline, ki se med seboj prepletajo. Po končanem magisteriju filmske režije na Univerzi Goldsmiths v Londonu je sodelovala pri številnih mednarodnih in slovenskih projektih ter produkcijah.

Plesalka, performerka, koreografinja in plesna pedagoginja Jerca Rožnik Novak je študirala na akademiji za sodobni ples zasebne univerze Anton Bruckner v avstrijskem Linzu. Leta 2019 je zaključila magistrski študij. Sodelovala je z domačimi in tujimi koreografi. V šolskem letu 2020/2021 poučuje sodobni ples na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana.

Veronika Valdes se s plesom ukvarja že več kot 15 let. Obiskovala je oddelek za sodobni ples na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, zatem se je izobraževala na Umetniški gimnaziji, smer sodobni ples. Leta 2011 je maturirala in študij nadaljevala na Akademiji za ples Ljubljana. Za sabo ima več avtorskih projektov, sodelovala je tudi tako z domačimi kot tujimi režiserji in koreografi.

Predstava Blef/Bluff je nastala v produkciji zavoda Flota in koprodukciji s PTL. Ponovitvi bosta 22. in 23. oktobra ob 20. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesna-predstava-blef-v-ptl-preko-mode-o-podobi-teles-v-druzbi