Gledališče Celje s predstavo Bodi gledališče

Avtor: STA

Gledališče Celje bo v ponedeljek, 25. oktobra, krstno uprizorilo premiero lanske sezone, glasbeno-gledališko predstavo Bodi gledališče Branka Završana in ansambla. Gre za poklon gledališču, gledališkim ustvarjalcem in občinstvu ob 70. letnici profesionalnega umetniškega ustvarjanja, temelji pa na kakovostnih besedilih, dobri glasbi in humorju.


Foto: Uroš Hočevar

Bodi gledališče v režiji Ivane Djilas je glasbeno-gledališka predstava, ki skozi songe spregovori o temah, ki so relevantne za usodo gledališča, in ošvrkne tudi naš vsakdan. Uporabili so znane slovenske in svetovne komade, Završan pa je napisal nova parodična besedila, ki bodo občinstvo nasmejala, kdaj pa kdaj tudi kritično zbodla. Petnajst duhovitih songov se pokloni celjskemu gledališču, vsem zaposlenim, obiskovalcem, gledališkim žanrom, komediji še posebej. K sodelovanju so povabili uveljavljene glasbenike, in sicer kontrabasista Žigo Goloba, tolkalca Blaža Celarca in kitarista Uroša Rakovca.

"Težko je kljubovati času, v katerem živimo. Izzivi so nepričakovani in enačbe, ki jih rešujemo, imajo preveč neznank. Na srečo pa smo umetniki mojstri samorefleksije, samoironije in preživetja, naš ansambel ima igralce, ki so dobri vokalisti in gibalci, in glasba je vedno najkrajša, najbolj razumljiva pot med publiko in odrom," so zapisali v Gledališču Celje.

Kot je povedala dramaturginja Alja Predan, je Bodi gledališče glasbeno-gledališka predstava, ki nas popelje na "zadnjo generalko za premiero proslave zamujenega jubileja ob slavnostni sedemdesetletnici celjskega gledališča lani z gosti". Tako so predstavo tudi podnaslovili.

Dogodek je bil namreč načrtovan za 6. december 2020, natanko 70 let po dnevu, ko je Mestni ljudski odbor izdal odločbo o ustanovitvi Mestnega gledališča Celje. Tedaj se je začela profesionalna pot celjskega teatra. Seveda pa je v Celju amaterska gledališka družina delovala že dolgo pred tem, prvo uprizoritev v slovenskem jeziku beležijo že 16. septembra 1849, več kot sto let pred uradno profesionalizacijo. Celje torej sodi med pionirje slovenskega gledališča, je še dejala Alja Predan.

Poleg režiserke Ivane Djilas, ki je z Urošem Gorjancem oblikovala tudi svetlobo, in avtorja besedil songov Završana so predstavo ustvarjali še dramaturginja Alja Predan, kostumografka Jelena Proković, korepetitor Iztok Kocen, koreograf Željko Božić in lektor Jože Volk, avtorji glasbenih aranžmajev pa so Blaž Celarec, Žiga Golob, Uroš Rakovec in Završan.

Ob Završanu pa bodo na odru stali še Beti Strgar, Lučka Počkaj, Tanja Potočnik, Žan Brelih Hatunić in Damjan M. Trbovc oz. Gregor Čušin.

Predstava, ki v ospredje postavlja igralce in glasbenike, je sicer spletno premiero doživela 19. marca letos.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-celje-s-predstavo-bodi-gledalisce