S predstavo o Sylvii Plath uradni sklep Mesta žensk

Avtor: STA

Z gostujočo predstavo Sylvia režiserja Fabricea Murgie v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma se bo drevi sklenil uradni del 27. Mesta žensk. Festival, ki se je začel 18. oktobra, je bil letos namenjen krepitvi družbenih vezi, ohranjanju kolektivnega spomina na dosežke žensk in premisleku, kakšen šolski sistem si želimo.


Foto: Hubert Amie

Predstava je "pop opera za ženski vokal in devet igralk", ki reflektira življenjsko in ustvarjalno pot Sylvie Plath. Ameriška pesnica se je v kolektivni spomin zapisala kot umetnica in mati, ki je zavrnila odločitev za zgolj eno ali drugo, in za svojo odločitev plačala visoko ceno. Režiser Murgia se je poglobil v njene kratke zgodbe, eseje in dnevnike ter ustvaril presunljivo predstavo, v kateri se gledališče izvirno prepleta s filmom in glasbo, je vsebina predstave povzeta na spletni strani Mesta žensk.

"Zgodba spremlja pisateljičine življenjske, ljubezenske in avtorske demone na način, da se gledalcu na trenutke zazdi, kot se znajde v umu ženske, izmučene zaradi kreativnega nagona. Pa vendar kljub temu uporno nasprotuje potrebi po običajnem življenju, v katerem ni prostora za nadarjene posameznice, za svet, v katerem sposobna ženska, celo kadar si prizadeva stokrat bolj od moških, ki ji niso dorasli, konča na elektrošoku ali v kuhinji," pa so vsebino predstave povzeli v Cankarjevem domu (CD).

V predstavi nastopajo Valerie Bachau, Clara Bonnet, Solene Cizeron, Vanessa Compagnucci, Vinora Epp, Leone Francois, Magali Pignalut, Ariane Rousseau in Scarlet Tummers.

Za glasbo so poskrbeli An Pierle, Koen Gisen, Hendrik Lasure in Casper Van De Velde, za sceno Rudy Sabounghi, za kostumografijo Marie-Helene Balau. Predstava je nastala v koprodukciji Narodnega gledališča Valonije v Bruslju z več drugimi gledališči in producenti.

Po koncu predstavi bo v Klubu CD potekal pogovor z ustvarjalci.

Uprizoritev Sylvie bo sklenila letošnji mednarodni festival sodobnih umetnosti - Mesto žensk, ki je bil razdeljen na tri tematske sklope. Prvi, imenovan Z roko v roki, je bil namenjen skupnostnim umetniškim projektom in krepitvi družbenih vezi v času pandemije in zaostrenih političnih razmer.

V drugem festivalskem tematskem sklopu so raziskovali dosežke žensk, tretji sklop pa je je bil namenjen razmisleku o uradnem učnem načrtu in "njegovi senci, prikritem kurikulumu", so opisali organizatorji.

Kljub uradnemu zaključku se bo na Mestu žensk zvrstilo še nekaj dogodkov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-predstavo-o-sylvii-plath-uradni-sklep-mesta-zensk