V Kinu Šiška enkratni plesni dogodek Rdeči oktober

Avtor: STA

V Kinu Šiška bo enkratni plesni dogodek za odrasle Rdeči oktober. Kot ustvarjalci ga podpisujejo koreografinja Mateja Bučar in vizualni umetnik Vadim Fiškin ter plesalke Katja Legin, Tina Valentan in Kristina Aleksova. Dogodek je nastal v produkcija DUM - društva umetnikov ter koprodukciji Kina Šiška in Lutkovnega gledališča Ljubljana.


Foto: Pixabay

Rdeči čeveljci so Andersenova pravljica o deklici, ki so ji odsekali noge, ker zaradi čeveljcev ni mogla mirovati. Kot je za časopis Dnevnik povedala Mateja Bučar, so jo rdeči čeveljčki že dolgo zanimali, "a ne v tej strašljivi Andersenovi inačici, ki ima manj strašne, a ravno tako religiozne srednjeveške korenine. V Andersenovi pravljici se punčka, ki greši, saj hodi v cerkev z rdečimi čeveljčki, lahko odreši le prek grozljive kazni: pot v nebesa je možna le, če ji odsekajo nogice".

Fiškin je dodal, da te religiozne moralke seveda niso hoteli uprizarjati, saj ju je zanimal predmet ali nekaj zunanjega, ki neumorno giblje človeka in ga morda tudi sili v ples. "Je to res zunanja (pri)sila ali pa notranja, morda naše nezavedno? Zanimalo nas je 'podrediti telo' predmetu kot gonilu, ki človeka sili v akcijo, v gibanje ... V nekakšno nezaustavljivost pravzaprav, ki vedno hoče tudi spreminjanje; materialnost med telesnim in predmetnim je izredno zanimiva, še posebej za ples."

V predstavi samogibni rdeči čeveljci vstopijo v odnos s tremi plesalkami, Tino Valentan, Katjo Legin in Kristino Aleksovo. Princip bodo paralelno razvijali na dveh oziroma celo treh različnih ravneh: na otroški v LGL, ki pa jo bodo ob večernih urah igrali v inačici tudi za odrasle, in v Kinu Šiška, kjer bodo v prizorišče "rdečega dogodka" spremenili celotno Katedralo.

V predstavo bodo vključili tudi film Lov na rdeči oktober iz leta 1990, in sicer kot ready made, nekoliko spremenjen, zdaj bo rdeč, dialoge so odstranili, ostali bodo le zvoki. "Tako bo podmornica iz filma odsev Katedrale, ki sama deluje kot nekakšna ogromna podmornica," je za časnik še povedal Fiškin.

Dramaturginja, kritičarka in teoretičarka Pia Brezavšček pa je v zapisu, objavljenem na spletni strani Kina Šiška, med drugim zapisala: "Dogodek Rdeči oktober nam omogoči, da vstopimo v drobovino želečega stroja. Vsi se nenehno sklapljamo v želeče stroje - z ljudmi, neljudmi, predmeti, boti, kodami, občutki. Morda bo ponovno ravno oktober tisti revolucionarni mesec, ko se bo vse - poklopilo (ujelo)."


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kinu-siska-enkratni-plesni-dogodek-rdeci-oktober