V Šentjakobskem gledališču prva premiera letošnje jubilejne sezone

Avtor: STA

Šentjakobsko gledališče Ljubljana, ki praznuje 100 let, kot prvo premiero v jubilejni sezoni ponuja predstavo Kena Ludwiga Ljubezen, strast in grdi puloverji v režiji Jaše Jamnika. Komedija združuje elemente angleške, francoske in ameriške farse. Rezultat je prikaz nihajočih vrat, zamujenih povezav in namerne drame, so zapisali v gledališču.


Foto: Bor Slana

Predstava Ljubezen, strast in grdi puloverji, ki v izvirniku nosi naslov Fox On The Fairway, se vrti okoli turnirja v golfu med dvema tekmecema. Eden od njiju je Henry Bingham (Gašper Pavc), vodja amaterska kluba Račji dol, ki je v zaostrenem rivalstvu s klubom Bukovje, ki ga vodi razdražljiv Dickie (Samo Ravnikar).

Kot vsaka dobra farsa tudi ta ponuja zaplet, "ki je nekoliko zapleten," saj vključuje nova zaročenca, izgubljen zaročni prstan, turnir v golfu med tekmovalnimi amaterskimi klubi, pretirano stavo predsednikov klubov, nesrečne pare ter trgovino s starinami, so našteli v gledališču.

V predstavi se igralska zasedba, scenografije, rekviziti, kostumi, zvok in režija "brezhibno prepletajo, tako da se zdi, da se zgodba z vsemi absurdnimi elementi konča zadovoljivo," so zapisali v gledališču.

V predstavi poleg Pavca in Ravnikarja igrajo še Anja Glušič, Domen Blatnik, Maša Medved, Laura Ivančič, Mezopotamsky in Srečko Kermavner (glas).

Za prevod in priredbo besedila je poskrbel Jamnik, scenograf je Damir Leventič, kostumografinja Nataša Recer.

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana, ki letos praznuje 100. obletnico od premiere Strindbergovega Pelikana oziroma prve predstave v gledališču, izvedene junija 1921, so letos v okviru praznovanja pripravili več dogodkov. Med osrednjimi sta bila slavnostna uprizoritev Pelikana, tokrat v režiji Mareta Bulca, ter znanstveni simpozij, ki so ga pripravili z ZRC SAZU. Na simpoziju, ki ga je uvedlo predavanje Mladena Dolarja, je sodelovalo 17 strokovnjakov teatrologov, zgodovinarjev, muzikologov in gledališčnikov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sentjakobskem-gledaliscu-prva-premiera-letosnje-jubilejne-sezone