Uroš Kaurin z avtorskim projektom Pandora na osnovi mitoloških zgodb

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) bo danes premierno uprizorjen avtorski projekt Uroša Kaurina Pandora po motivih Ovidijevih Metamorfoz. Za lutkovni oder prirejene mitološke zgodbe kažejo univerzalnost in brezčasnost, številne med njimi pa v aktualni čas odzvanjajo še posebej glasno, napovedujejo v gledališču.


Foto: Arhiv LGM

"Pripovedi o Jazonu, Medeji, Narcisu in drugih do nas pritekajo skozi prosto pripovedovalsko formo, svežo lutkovno upodabljanje, včasih pa skozi zapleten verz in misli Publija Ovidija Nasa," so zapisali.

Dramaturška sodelavka pri predstavi Špela Frlic pravi, da "ko gre za pripovedovanje nečesa tako starega, tako prežvečenega in tako pozabljenega, kot so mitološke zgodbe, ustvarjalec ne more biti nikoli zares prepričan, da so misli, ki jih izreka, sploh zares njegove".

"Ta razglašeni zbor glasov in misli - tehtnih, banalnih, nepremišljenih, posmehljivih, duhovitih, žaljivih, takih, ki bi radi gledalce ganili, pa so samo patetični, in takih, ki bi morali biti patetični, pa čudno ganejo - samo čaka, da nekdo odpre skrinjico in jih spusti na plan," je navedla v gledališkem listu.

Idejna zasnova projekta je delo Uroša Kaurina in Špele Frlic ter Aleksandra Andželovića, Mojce Bernjak, Lucijana Jošta in Darke Erdelji. Temelji na likovni podobi predstave oziroma zasnovi lutke, ki kot razpadajoča celota s pomočjo animatorja in pripovedovalca nosi različne simbolične pomene izbranih zgodb.

Pandora je druga premiera v aktualni sezoni Lutkovnega gledališča Maribor in je namenjena mladini in odraslim. Nastala je v koprodukciji s Cankarjevim domom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uros-kaurin-z-avtorskim-projektom-pandora-na-osnovi-mitoloskih-zgodb