Ljubezen, strast in grdi puloverji

Avtor: Šentjakobsko gledališče

Šentjakobsko gledališče Ljubljana, Ken Ludwig LJUBEZEN, STRAST IN GRDI PULOVERJI, režija Jaša Jamnik, premiera 15. 10. 2021.


Foto: Bor Slana

Režiser Jaša Jamnik je v Šentjakobskem gledališču v preteklih sezonah že zelo uspešno režiral nekaj izvrstnih predstav; posveča se komediji, satiri in humorju s kritičnimi ostmi, tokrat pa se je odločil za komedijsko besedilo sodobnega dramatika svetovnega slovesa Kena Ludwiga Ljubezen, strast in grdi puloverji, ki ga je sam prevedel, priredil za uprizoritev in ga tudi režiral.

Golf, spletke, uživaštvo, grdi puloverji, turnir v golfu med ljubiteljskimi klubi, pretirana stava predsednikov klubov, nesrečni pari, trgovina s starinami, družinske vezi, nove zaljubljenosti, stare ljubezni, izgubljeni zaročni prstani, pogrete strasti in – ogromno humorja izvlečejo preprogo izpod včasih resnih, včasih zmedenih prebivalcev zasebnega podeželskega kluba.

Zgodba se odvija v manjšem rekreativnem golf klubu, kjer se vneto pripravljajo na vsakoletno tekmo proti rivalskemu klubu. Stvari se zapletejo, ko najboljši igralec domačih prestopi v klub nasprotnikov… Stare zamere med tekmeci se na novo razplamtijo in predsednika klubov skleneta stavo z izjemnim vložkom … Ne gre več samo za šport, ampak za čast, za dostojanstvo, za maščevanje … In ko se že zdi, da je tekma dobljena, sledi nov preobrat …

To je komedija treskajočih vrat in z očarljivo noro pustolovščino o ljubezni, življenju in človekovi večni ljubezni do ... golfa. Jaša Jamnik ima občutek za komično anarhijo in daje svojim junakom tako nenavadne posebnosti, zato verjamemo, da bo predstava zagotovo uspešnica!

Ken Ludwig si je že kot otrok želel, da bi delal v gledališču, zato je prebral in videl stotine iger, tako klasičnih kot sodobnih, in to je bil začetek njegove gledališke izobrazbe. Je velik oboževalec in poznavalec Shakespearja. Njegova najljubša Shakespearjeva komedija je Sen kresne noči. Že vse življenje preučuje in študira njegova dela in tudi sam pravi, da je Shakespeare navzoč v vseh njegovih igrah.

Ameriški dramatik in gledališki režiserje postal sinonim za sodobno komedijo; njegovih 28 iger in muzikalov je bilo izvedenih v več kot 30 državah sveta v več kot 20 jezikih. Za svoje delo je prejel več pomembnih priznanj (Tony, Oliver idr.) in nagrad: nagrado Edgar, nagrado Edwin Forest za zasluge v ameriškem gledališču, nagrado guvernerja Pensilvanije za odličnost v umetnosti, francosko nagrado Samuel ter častni doktorat Univerze York .

Diplomiral je na Harvardu in Cambridgeu ter je pogost gost v različnih skupinah, kot so Oxford-Cambridge Society, The Jane Austen Society of North America, The Folger Shakespeare Library in The Baker Street Irregulars.
Je član več uglednih ustanov in organizacij: član uprave Folger Shakespeare Library v Washingtonu, ki hrani največjo zbirko Shakespearjevih tiskanih del na svetu, član sveta gledališča Shakespeare Theatre v Washingtonu in častni član Shakespearjeve bratovščine (neprofitno združenje, ki slavi Shakespeara). Predava dramo na različnih univerzah po Ameriki ter je odvetnik pri Steptoe & Johnson, kjer kljub velikemu uspehu na področju dramatike še vedno ostaja svetovalec.

 

(Iz gledališkega lista uprizoritve)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubezen-strast-in-grdi-puloverji