V ljubljanski Drami še tretja Zajčeva zvočna drama Voranc

Avtor: STA

V ljubljanski Drami bo drevi na sporedu bralna uprizoritev igre Voranc Daneta Zajca v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec. V zvočnem studiu so igro prebrali in posneli Uroš Fürst, Petra Govc, Benjamin Krnetić, Valter Dragan, Janez Škof, Maja Sever, Matija Rozman, Saša Mihelčič in Mia Skrbinac. To je že tretja Zajčeva zvočna drama.


Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Kot je zapisala Eva Kraševec, velja Voranc (1978) za enega od vrhuncev slovenske dramatike, kar se je potrdilo tudi ob krstni uprizoritvi. Po nastanku igre v sezoni 1979/80 v ljubljanski Drami v režiji Mileta Koruna so igrali Polde Bibič (Voranc), Štefka Drolc (Neža), Dare Valič (Jernej), Lojze Rozman (Žagar), Radko Polič (Murovčan), Majda Potokar (Katra) in Janez Albreht (Simon). Korun je nato Voranca režiral še v sezoni 1989/90 v primorskem gledališču.

"Svet Voranca je trd in neizprosen. Dogaja se marca, ko ni več zalog ozimnice, drv in vode, pa tudi topline in ljubezni ne. Pokrajina po svoje spominja na kalevalsko negostoljubnost in osamljenost, ki pa ni odmaknjena v mitologijo, temveč je lokacijsko za Zajca nenavadno jasno umeščena v realno okolje osamljene hribovske kmetije sredi nerodovitnih grap, na kateri se že stoletja odvija boj za preživetje," je zapisala dramaturginja in režiserka zvočne drame.

Oblikovalka govorne podobe je bila Tatjana Stanič, snemalec Sebastian Chandler Črnigoj, montažer in avtor glasbe Jurij Alič. Zvočna drama Voranc bo objavljena v spletni knjižnici v šestih delih, ki si bodo tedensko sledili vsako sredo od 17. novembra.

Igra Voranc je tretja v prvem ciklu programske platforme Zvočne drame, ki je bila posvečena dramatiki Daneta Zajca. Cikel je zaživel v sezoni 2020/21 z uprizoritvijo Zajčevih dram Otroka reke in Kalevala. Studijski posnetki zvočnih dram so brezplačno dostopni v zvočni knjižnici na spletni strani www.drama.si. Zvočni drami Otroka reke in Kalevala, obe predstavljeni v šestih delih, je doslej poslušalo več kot 1200 poslušalcev, so sporočili iz ljubljanske Drame.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-se-tretja-zajceva-zvocna-drama-voranc