V PTL družbenokritična plesna predstava Pandorina skrinjica

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo premiera muzikala Pandorina skrinjica v režiji Jake Andreja Vojevca. Plesna predstava na odru združuje sodobne gledališke pristope, avtorsko glasbo, ples, akrobatske prijeme, sodobni cirkus in zgodbe aktivističnih bojev skozi zgodovino človeštva, so zapisali v PTL.


Foto: Anamarija Nađ

Pandorina skrinjica je alter muzikal o uporu. "Ko ljudem ne ostane nič drugega kot up, se začne upor," so ob predstavi zapisali v plesnem gledališču. "Zvijačni Prometej je prevaral Olimp in ljudem prinesel ogenj. Naredil jih je ljudi in Olimp ga je zaradi tega kaznoval. Pandora je odprla skrinjico, iz katere so pobegnile vse tegobe, bolezni, vojne, celo sama smrt. Na dnu pa je ostal samo up...," so zapislai v PTL.

Pandora v predstavi poskuša z občinstvom prižgati in razplamteti plamen upanja in upora, ki so si ga v iskanju pravičnosti podajale generacije. "Družba je še vedno krivična, upor je še vedno relevanten. Razen za ministrstvo za kulturo", je zapisano na spletni strani PTL.

Soavtorica koncepta gledališko-gibalne predstave je skupaj z Vojevcem Barbara Polajnar, ki je tudi dramaturginja. Ustvarjalci in performerji predstave so Teja Bitenc, Jan Franc Podbrežnik, Zanda Priedite, Jurij Torkar in Danijela Zajc. Za koreografijo sta poskrbeli Naja Podbrežnik in Nina Vombergar, za video Urša Rahne, za sceno in kostume Katarina Zalar.

Zborovodkinja pri predstavi je Pia Skušek, ki je poskrbela tudi za glasbo, v predstavi nastopa Feministični pevski zbor Z'borke. Predstava je nastala v produkciji KUD Transformatorja, Društva ZIZ in Barbara Polajnar. Soorganizatorja sta Narodni dom Maribor in PTL.

Jaka Andrej Vojevec (1978) dela kot režiser, performer, dramatik, dramaturg in prevajalec. Po diplomi iz angleščine in primerjalne književnosti je študiral gledališko režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Režiral je v številnih slovenskih gledališčih. Od leta 2012 v okviru KUD Transformator deluje na področju gledališča zatiranih kot režiser, performer in mentor. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj.

Barbara Polajnar (1987) je kulturologinja z magisterijem na temo gledališča zatiranih. Dela kot samozaposlena v kulturi kot performerka, producentka in pedagoginja. Od leta 2010 je izvajalka izobraževanj v tehnikah gledališča zatiranih v Sloveniji in v tujini. Je soustanoviteljica KUD Transformator. V Mariboru vodi kolektiv ZIZ. Je tudi programska vodja mednarodnega Ne-festivala gledališča zatiranih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptl-druzbenokriticna-plesna-predstava-pandorina-skrinjica