V sklopu Mesta žensk premiera predstave o instituciji šole Vse je v redu

Avtor: STA

V sklopu Kakšno šolo hočemo 27. mednarodnega festivala sodobnih umetnosti bo na sporedu premiera gledališke predstave Vse je v redu, ki so jo na avdiciji izbrani dijakinje in dijaki ustvarili v soavtorstvu z Natašo Živković in Saro Šabec. V letu zapiranja šol in javnega življenja so "od blizu" in "na daljavo" raziskovali institucijo šole.


Foto: Nada Žgank

Dijakinje in dijaki so v letu zaprtja med februarjem in oktobrom 2021 z avtorico, režiserko in koreografinjo Natašo Živković ter soavtorico, pedagoško in dramaturško svetovalko Saro Šabec ter idejnima snovalkama in svetovalkama Teo Hvala in Tejo Rebo raziskovali institucijo šole.

"Zanimal jih je ustaljeni šolski red in njegov vpliv na odraščanje, predvsem vprašanje, kaj je v šoli v redu in kaj ne. Kaj nas uči onkraj zapisanih ciljev? Kaj se dogaja mimo uradnega kurikula? Kaj (ne)zavedno in (ne)hote počnejo učitelji? Kaj se dogaja na hodnikih med odmorom? Kaj nam v šoli tako zelo zleze pod kožo, da postane samoumevno? Katere vrednote spodbuja šola in katere naj bi spodbujala? Kakšno šolo si sploh želimo in katere spremembe so v naši moči," piše na spletni strani festivala.

Soavtorji in nastopajoči v predstavi so Špela Čekada, Petja Golec Horvat, Neža Ana Goričar, Tara Klemenčič Belšak, Pika Kovač, Dominik Križ, Laura Penšek Kozmelj, Žak Može, Filip Perpar, Ela Romih, Sinja Smokvina. Poleg že omenjenih je pri predstavi sodeloval še velik nabor drugih ustvarjalcev.

Predstava je nastala v produkciji Mesta žensk v sklopu evropskega projekta BE PART in Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) v okviru evropskega projekta ConnectUp. Projekta sofinancira program EU Ustvarjalna Evropa, podpira pa tudi ministrstvo za javno upravo.

Nocojšnji razprodani premieri na Šentjakobskem odru LGL bo sledil pogovor z ustvarjalkami in ustvarjalci, ki ga bo moderirala Tea Hvala. Ponovitve bodo na sporedu vse do 23. oktobra.

Festivalski sklop Mesta žensk Kakšno šolo hočemo vključuje tudi razstavo Annette Krauss z naslovom Prikriti kurikulum, ki je do 5. novembra na ogled v Galeriji Škuc, ter strokovni posvet Šola in vrtec skozi ogledalo, ki bo v Pionirskem domu potekal 22. oktobra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sklopu-mesta-zensk-premiera-predstave-o-instituciji-sole-vse-je-v-redu