Tantadruj za najboljšo predstavo uprizoritvi Jugoslavija, moja dežela

Avtor: STA

V novogoriškem gledališču so po premieri predstave Čriček in temačni občutek podelili letošnje nagrade tantadruj. Kot najboljša predstava je tričlansko komisijo najbolj navdušila Jugoslavija, moja dežela v režiji Marka Misirače, nagrado za igralsko stvaritev je prejela Marjuta Slamič, za poseben dosežek pa ustvarjalci songov v predstavi Čudovita.


Foto: Igor Motl

Koprodukcijska uprizoritev dramatizacije romana Gorana Vojnovića v režiji Misirače Jugoslavija, moja dežela je nastala v sodelovanju med kolegi iz Kopra in Prijedora iz Bosne in Hercegovine.

"Najmračnejše poglavje naše skupne zgodovine so osvetlili povezani, združeni, da, lahko rečemo tako - pobrateni v najlepšem duhu nekdanje domovine," so zapisali v obrazložitvi nagrade tantadruj za predstavo v celoti v sezoni 2020/2021.

Glavni junak, mladi Vladan Borojević, gledalce s sabo popelje na popotovanje po Balkanu, kjer vztrajno išče očeta Nedeljka: Srba, oficirja nekdanje JLA, danes vojnega zločinca na begu. Narode in narodnosti z vsemi njihovimi posebnostmi in razlikami tako duhovito kakor presunljivo upodobi deseterica igralcev. Glasnost, veselost, prepirljivost in divjost Balkana jim uspe obuditi na vsega nekaj kvadratnih metrih, še posebej učinkoviti pa so ključni časovni preskoki, na odru izpeljani z minimalističnimi sredstvi.

"Predstava je pravzaprav podobna Jugoslaviji: je tako duhovita in živahna kakor tudi mračna in strašna. Je pa razlika: jugoslovanski politiki pred tridesetimi in več leti žal niso sodelovali, kakor danes znajo gledališki kolegi," je v obrazložitev nagrade še zapisala komisija, ki so jo sestavljali Andraž Gombač, Ivana Zajc in Gojmir Lešnjak.

Tantadruja za igralsko stvaritev v sezoni 2020/2021 je prejela Marjuta Slamič za vlogo Bogdane v predstavi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki jo je po drami Simone Semenič režiral Jure Novak.

Marjuta Slamič v drami izstopa, ko polnokrvno upodobi osrednji lik, Bogdano, gospodinjo v župnišču, ki je že izgubila ljubljeno osebo, a se je ponovno sestavila. Za svojo mizo gosti sovaščanke in sovaščane, je njihova svetovalka in zaupnica, ob čemer gledalec spozna živahno zapletenost kraja in ljudi, ki si kljub vsem ideološkim razprtijam želijo zlasti bližine drugega.

Igralka iz Ajdovščine je kolegice in kolege med vajami tudi popeljala do pravilne izgovarjave narečja, ki uprizoritvi daje avtentičnost in živost, so zapisali v obrazložitvi nagrade tantadruj.

Tantadruja za poseben dosežek v sezoni 2020/2021 pa so po mnenju komisije najbolj zaslužili avtor Jure Karas, pianist Joži Šalej in igralci za songe v predstavi Čudovita. Igralci Vesna Pernarčič, Urška Bradaškja, Tina Gunzek, Franko Korošec in Primož Forte ob spremljavi korepetitorja Šaleja prepevajo o neuresničenih sanjah ter nori veri v ljubezen in upanje.

Nagrado za življenjsko delo pa je komisija v sestavi Ingrid Kašca Bucik, Nataša Sosič Fabjan in Bine Matoh, letos namenila dolgoletnemu igralcu in upokojenemu članu ansambla SNG Nova Gorica Ivu Barišiču.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tantadruj-za-najboljso-predstavo-uprizoritvi-jugoslavija-moja-dezela