V Gledališču Celje premiera predstave Kozlovska sodba v Višnji Gori

Avtor: STA

V Gledališču Celje bodo nocoj premierno uprizorili predstavo za otroke Kozlovska sodba v Višnji Gori. Satirična humoreska avtorja Josipa Jurčiča in režiserja Luke Marcena na duhovit način spregovori o odnosih v majhni skupnosti, podkupljivosti, tožarjenju, sprenevedanju in koristoljubju, so sporočili iz gledališča.


Foto: Jaka Babnik / Gledališče Celje

V središču Kozlovske zgodbe v Višnji Gori je skupnost Višnjanov, glavno gonilo zgodbe pa je prepir, v katerem uživa vsa vas.

Predstava govori o Lukežu Drnulji, ki neko popoldne v gozdu na skrivaj nabira listje za svojega kozla Lisca. Medtem vaški otroci in psi nadlegujejo njegovega kozla, ta pa zato iz domače veže pobegne pred njimi in se skrije za ograjo na vrtu Andraža Slamorezca. Njegov domnevni vdor na čudovit zelenjavni vrt sproži prepir med Drnuljo in Slamorezcem, ki vodi v slavno kozlovsko zgodbo. Zapletena pravda sproži spor med vaščani in jih razdeli na dva tabora - za kozla in proti njemu. Na sodišču pa se mimogrede razkrijejo skrivnosti meščanov, zamere in sovraštvo, ki krojijo odnose med njimi.

"Satirična humoreska Kozlovska zgodba v Višnji Gori izredno duhovito spregovori o odnosih v majhni skupnosti, podkupljivosti, tožarjenju, sprenevedanju in koristoljubju. Posega v bistvo posameznikovega značaja in dinamiko v skupnosti ljudi, zato ostaja aktualna še danes, saj se človeška neumnost, omejenosti in hibe do danes niso spremenile," so zapisali v gledališču.

Igrajo Barbara Medvešček, Urban Kuntarič, Filip Mramor, Damjan M. Trbovc, David Čeh, Tanja Potočnik in Žan Brelih Hatunić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gledaliscu-celje-premiera-predstave-kozlovska-sodba-v-visnji-gori