Ob novogoriški premieri Čriček in temačni občutek podelitev nagrad tantadruj

Avtor: STA

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica bodo nocoj ob 20. uri za uvod v novo sezono krstno uprizorili družinsko glasbeno-vizualni spektakel Čriček in temačni občutek. Zgodba o temačnem občutku v čričkovi glavi je del gozdnega cikla knjig nizozemskega avtorja Toona Tellegena, ki govorijo o življenju gozdnih živali.


Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica

"Vse živali so samo po ena svoje vrste, in ker v nizozemščini živali nimajo spola, so vsi njegovi črički, veverice in sloni enaki. Vse so tudi enake velikosti. Tako lahko kit pleše s polžem in slon z veverico. Gozd je nekakšna alegorija družbe, v kateri vsi idealno sobivajo," so v novogoriškem gledališču zapisali v gledališki list.

Živali bralcu ponudijo neverjetno lepa, modra, nepretenciozna in inteligentna razmišljanja o smislu življenja, izhajajoč iz svojih posebnih okoliščin in duševnih stanj. V čričkovem primeru gre za vprašanje depresije, jež se bori s strahom pred obiski, slon ima neustavljivo željo po plezanju na drevesa, veverica pa je tako zaposlena z vsemi okrog sebe, da pozablja nase.

"Predstava, ki je prva v ciklu predstav o mentalnem zdravju, se ukvarja s tem, kar se je v bistvu dogajalo nam, medtem ko smo bili zaprti v naših kockah, v naših stanovanjih v preteklih letih. Pokaže na različne občutke, ki smo jih ob tem imeli, in različne strahove, ki so se ob tem budili," je na torkovi novinarski konferenci povedal v.d. umetniškega vodje SNG Nova Gorica Marko Bratuš.

Predstava ni tako "temačna" kot bi to lahko sodili po naslovu, je še zatrdil Bratuš in dodal: "Predstava ni nekaj, kar bi človek pričakoval, to kar je nastalo, je nekaj, kar nismo še videli."

Režiserka predstave Ivana Djilas pa je povedala, da je gledališče moralo ponuditi odgovore, če ti sploh obstajajo, na vprašanja o tem, kaj se nam je zgodilo med epidemijo. "Vsaj pogovarjati se moramo o tem. Zdelo pa si me je popolnoma neprimerno, da delamo po težkem obdobju neko težko predstavo," je dejala.

Družinski glasbeno-vizualni spektakel sta po živalskih zgodbah in poeziji priredila Ivana Djilas in Marko Bratuš. Prevajalci so bili Staša Pavlović, Mateja Seliškar Kenda in Marko Bratuš, ki je poskrbel tudi za dramaturgijo. Scenografijo je ustvarila Sara Slivnik, za kostume je poskrbela Jelena Proković, za koreografijo pa Maša Kagao Knez. Avtor songov je Boštjan Gombač, glasbo pa sta poleg Gombača prispevala še Joži Šalej in Murat.

V predstavi igrajo Ana Facchini, Patrizia Jurinčič Finžgar, Matija Rupel, Žiga Saksida, Urška Taufer, Andrej Zalesjak in glasbenika Joži Šalej in Murat.

Po premieri bodo pripravili še krajšo slovesnost s podelitvijo letošnjih nagrad tantadruj, ki jih že 11. leto zapored namenjajo gledališkim ustvarjalcem na Primorskem. Nagrado za življenjsko delo bo prejel dolgoletni igralec in upokojeni član ansambla SNG Nova Gorica Ivo Barišič, ostale nagrade pa bodo razglasili na sami prireditvi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-novogoriski-premieri-cricek-in-temacni-obcutek-podelitev-nagrad-tantadruj