Festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri jemljejo slovo s plesom

Avtor: STA

Bobri se že tradicionalno poslavljajo z dogodkom v Centru urbane kulture Kino Šiška. Sklepna prireditev Učenec plesnega modreca bo tokrat plesno obarvana, pripravili pa jo bodo člani Urbane scene Ljubljana. Program letošnje izdaje se je sicer vrtel okli posameznikove identitete, ki so jo raziskovali preko kulturnih in ustvarjalnih vsebin.


Obiskovalci dogodka Učenec plesnega modreca bodo po napovedi vstopili v časovni stroj in se podali na potovanje skozi čas in prostor plesnih kultur: "Spoznali bomo junaka, ki že od mladih nog rad pleše, a ne ve, zakaj. To vprašanje ga popelje na pot po različnih svetovih urbanih plesnih kultur, kjer se uči in spoznava različne plese, njihov čar, posebnosti in zanimivosti." Predstavi bodo sledile delavnice z mentorji Urbane scene Ljubljana.

V sklopu 13. festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri se bo sicer v letos krajši, dvotedenski izdaji, zvrstilo 130 dogodkov v živo, ki jih je na 35 prizoriščih pripravilo 34 producentov. V ospredju je bila posameznikova identiteta - kaj jo sestavlja, kako se gradi in kaj vse vpliva nanjo?

Vodja programa Bobrov Tadeja Pungerčar je dejala, da so na letošnji izdaji pričakovali do 9000 obiskovalcev, po njenih besedah pa so dvorane lepo zapolnili: "Zanimanje za šolske in vrtčevske prireditve je bilo zelo veliko in za te smo v večini razdelili vse vstopnice, medtem ko za družinske dogodke ocenjujemo, da so bili ob slabem vremenu popolnoma polni, ob lepših popoldnevih pa se je poznalo, da ljudje še vedno radi zahajajo v naravo, in so bili nekoliko manj polni." So pa bile bolje obiskane prireditve, kjer je bil mogoč živi stik z občinstvom - plesne in gledališke predstave, polni pa so bili predvsem koncerti, v primerjavi z minulimi leti so zabeležili nekoliko manj udeležencev na delavnicah.

Tadeja Pungerčar je presodila še, da je obisk letošnje izdaje pokazal, da smo, "ne glede na situacijo željni kulturnih dogodkov, živega stika, druženja in kakovostne kulturno-umetnostne vzgoje". Po njenih besedah so s festivalom ponovno privabili občinstvo v dvorane, pridobili njegovo zaupanje, vsi skupaj pa so "pokazali, da ima kultura še kako pomembno vlogo in vrednost v naših življenjih".

Organizatorji so sicer sporočili, da je na voljo še po nekaj brezplačnih vstopnic za zadnje festivalske dogodke, ki jih lahko obiskovalci dvignejo v Prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča na Trgu francoske revolucije 5, eno uro pred začetkom posamezne prireditve pa na kraju, kjer ta poteka.

Dva spremljevalna dogodka pa bo moč obiskati tudi po uradnem koncu festivala. Do 14. oktobra bo na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani na Čudežni klopi - zvočni instalaciji mogoče prisluhniti izboru pravljic in zvočnih kolažev za otroke, še do nedelje, 26. septembra, pa je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled razstava o raziskovalnem projektu Valerie Wolf Gang Identiteta.

Prav tako bo tudi po koncu festivala na spletni strani Bobrov dostopen obsežen seznam kakovostnih knjig, ki se tako ali drugače ukvarjajo z identiteto. Kot vsako leto so ga pripravili v Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska - center za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

Bobri so letos namesto v januarskem terminu potekali od konca septembra. Organizatorji še vedno niso prepričani, kdaj bodo pripravili naslednjo izdajo, je pa Tadeja Pungerčar omenila možnost, da festival ponovno ne bi potekal v januarju. Javnost bodo o nadaljnjih korakih obveščali preko uradne festivalske spletne strani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-kulturno-umetnostne-vzgoje-bobri-jemljejo-slovo-s-plesom