Na velikem odru MGL premiera Češnjevega vrta v režiji Kice

Avtor: STA

Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo premiera Češnjevega vrta A. P. Čehova v režiji Janusza Kice. Češnjev vrt je prva režija Kice v MGL in njegova tretja režija te drame, v kateri vselej najde nekaj drugega. Tokrat so ustvarjalci skušali v predstavo vpeti tudi občutke, ki so jih prevevali ob ustvarjanju v času zaprtja.


Foto: Peter Giodani

V MGL so predstavo Češnjev vrt ustvarjali v času zaprtja, ko nihče v resnici ni vedel, kaj bo z gledališčem in kdaj, če sploh, bodo predstavo igrali pred občinstvom. Kica je dejal, da je v težki situaciji, ki je zagotovo vplivala na razmišljanje ustvarjalcev o celotnem tekstu, skušal in uspel najti predvsem neko nežnost.

"Češnjev vrt je težek tekst, ki se pa zlahka bere. In kar se z lahkoto bere, je težko uprizoriti. (...) Drama je napisana kot partitura, polna je glasbenih elementov, pavz, tišin. Gre za neko vrsto orkestracije, ki pa lahko uspe le, če imaš skupino ljudi, ki si želi, da komad zaživi," je še razmišljal Kica. Po njegovih besedah so ustvarili predstavo o koncu nekega obdobja, o koncu nečesa.

Dramaturginja predstave Petra Pogorevc je spomnila, da slovita Čehovova drama opeva čudoviti češnjev vrt, ki stoji na presečišču dveh epoh: "Igra je postavljena v čas preloma med 19. in 20. stoletjem, ko se je v Rusiji že nekaj časa izvrševal veliki preobrat iz fevdalistično zasnovane družbe v izrazito kapitalistično. Plemkinja Ranevska Ljubov Andrejevna se po petih letih bivanja v Parizu vrne na svoje posestvo, zaradi vse večjih dolgov pa mora sprejeti odločitev, kaj bo z vrtom."

Sam vrt je po besedah dramaturginje "metafora za družbo, ki stagnira in se ni zmožna ukvarjati s sedanjostjo, ker se bodisi zazira v prihodnost ali v preteklost". Ranevsko Ljubov Andrejevno igra Nataša Tič Ralijan, sicer pa so v številčni zasedbi, ki jo drama zahteva, med drugimi zasedeni še Iva Krajnc Bagola, Uroš Smolej, Branko Jordan in Filip Samobor.

Kostumografijo predstave podpisuje Bjanka Adžić Ursulov, scenografijo Karin Fritz, glasbeno opremo Darja Hlavka Godina, oblikovanje svetlobe Andrej Koležnik, oblikovanje zvoka pa Sašo Dragaš.

Po nocojšnji premieri bo Dnevnik, družba medijskih vsebin, že 34. podelil nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu oz. ustvarjalki MGL v minuli sezoni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-velikem-odru-mgl-premiera-cesnjevega-vrta-v-reziji-kice