V tunelu LGL še v živo pred občinstvom premiera predstave Nevidna

Avtor: STA

V tunelu Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo ob 20. uri premiera predstave Nevidna režiserja Primoža Ekarta v živo pred občinstvom. V predstavi za odrasle spregovori o občutljivosti trenutkov iztekajočega se človeškega življenja, ki so polni intenzivnih spominov in obračunov s samim seboj ter svetom. Predstava bo na ogled tudi v soboto.


Foto: Matej Povše

"To je zgodba o ženski, ki je nevidna, vedno nekje ob robu življenja, ki polzi mimo. Tudi njenega odhoda ne bo nihče opazil," so o predstavi zapisali na spletni strani LGL.

Ustvarjalno ekipo v poetični drami zanimajo intimne zgodbe človeškega življenja, predvsem pa odhajanje in poslavljanje, ki ju ponavadi spremljajo občutki osamljenosti. Rdečo nit gradi tudi zavedanje človekove vpetosti v sedanje družbeno dogajanje. "Dejstvo je, da družbene okoliščine, s katerimi se trenutno srečujemo, niso naklonjene starosti in starejšim ljudem," so navedli. S predstavo tako želijo opozoriti predvsem na diskriminacijo starejših v času epidemije.

"Trenutno ena najbolj žgočih oblik se dogaja prav zdaj, ko se družba do starejših in nemočnih obnaša kot do nepotrebnih, odvečnih ljudi, ki bi lahko v času epidemije potencialno zasedali in ogrožali bolnišnične zmogljivosti in preprečevali zdravljenje mlajših, družbi in predvsem kapitalu koristnejših," so poudarili.

V predstavi, ki je nastala v koprodukciji LGL in Zavoda Imaginari, nastopata Maja Kunšič in Lovro Finžgar. Uporabljena je tudi pesem Brez besed (1966) v izvedbi Berte Ambrož. Scenografinja je Meta Grgurević, kostumografinja Tina Kolenik, oblikovalec svetlobe je Andrej Hajdinjak.

Igralec, gledališki režiser in producent Primož Ekart je igral v več kot 80 gledaliških predstavah, nekaj celovečernih filmih, TV-nadaljevankah, radijskih igrah in predstavah uličnega gledališča. V zadnjem času se posveča predvsem gledališki režiji. Nazadnje je v LGL z mlado ustvarjalno ekipo znotraj Gledališkega laboratorija LGL ustvaril uspešnico Vihar v glavi (2017) in Rumeno Luno (2020).

Interna premiera predstave Nevidna je bila 17. januarja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-tunelu-lgl-se-v-zivo-pred-obcinstvom-premiera-predstave-nevidna