Diana Koloini v novi knjigi o ženskah v Molièrovih komedijah

Avtor: SiGledal

Dramaturginja Diana Koloini se v knjigi Slabo poznate naših src tančine posveča konfliktu med vsiljeno vlogo objekta in žensko subjektivizacijo, kar je obravnavala že v svoji doktorski disertaciji. To je njeno drugo avtorsko delo, do sedaj je izdala knjigo Zapeljevanje, iluzija, ljubezen.


Foto: LUD literatura

Diana Koloini trenutno deluje kot vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa v Cankarjevem domu. Je dramaturginja, ki večinoma dela v gledališki praksi, ob tem piše članke, eseje in razprave, tudi prevaja. Ukvarja se predvsem z dramskim a tudi s postdramskim, sodobnoplesnim in opernim gledališčem, s slovensko in tujo dramatiko. 

V knjigi Slabo poznate naših src tančine zagovarja tezo, da imajo ženski liki pri Molièru obsežno in pomembno vlogo, večjo kot v delih večine gledališke in literarne klasike, saj so kompleksni, izrazno bogati, zasedajo najraznovrstnejše življenjske in dramaturške položaje, imajo avtonomno vlogo ob vsem tem pa avtorica odpira še motive, značilne za žensko vprašanje. To so predvsem izobrazba, javno življenje, pisanje in z njim povezana moč, pravica do svobode izbire partnerja in usmerjanje lastnega življenja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/diana-koloini-v-novi-knjigi-o-zenskah-v-molierovih-komedijah