Mariborska Immaculata odpira festival Solo v Moskvi

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se je odpravila na gostovanje v Moskvo, kjer bo v petek na festivalu monodrame Solo izvedla dramo Immaculata po romanu Colma Toibina Marijin testament. Uprizoritev, v kateri nastopa Nataša Matjašec Rošker, je na sporedu v gledališkem centru Na Strastnom.


Foto: Aljoša Rebolj

Mednarodni festival monodrame Solo, ki ga organizira gledališki center Na Strastnom, je po navedbah SNG Maribor dogodek brez primere. "Gostovanja gledaliških zvezd svetovnega formata so festivalu zagotovila edinstveno mesto med najpomembnejšimi gledališkimi dogodki ne le v Rusiji, ampak tudi v tujini," izpostavljajo v gledališču.

Od ustanovitve leta 2008 so na festivalu samostojno med drugim nastopili Robert Wilson, Romeo Castellucci, Wajdi Mouawad, Theodoros Terzopoulos, Jan Fabre, Daniele Finzi Pasca, Denis Lavant, Pippo Delbono, Angelica Liddell, Redjep Mitrovitsa, Paolo Musio, Fabrizio Gifuni in Danio Manfredini.

Immaculata v izvedbi mariborske Drame festival odpira, do 10. oktobra pa bodo na programu sledile odmevne monodrame iz Bruslja, Firenc in številnih ruskih gledališč.

Uprizoritev Immaculata, ki je bila v Mariboru premierno uprizorjena septembra 2016, temelji na romanu Marijin testament, v katerem je eden najuglednejših sodobnih irskih pisateljev Colm Toibin humaniziral Kristusovo mater in ji končno podelil lastni glas.

"Dva tisoč let se piše biografija Marije, Kristusove matere; naslikana in zapisana je neštetokrat, a vsaka pokrajina njene zgodbe ima isti motiv: motiv ženske, ki je izgubila sina. Samota ob izgubi je neskončna, zgodovina izgube je nepojasnjena, njeno potovanje je potovanje po robu, kjer se vsaka misel spremeni v ostrino noža, rana pa se nikoli ne zaceli," je za gledališki list zapisala Livija Pandur, ki je po smrti režiserja Tomaža Pandurja dokončala uprizoritev.

Immaculata je že gostovala po Sloveniji in tujini, med drugim v Madridu v Španiji in v Guadalajari v Mehiki ter bila uvrščena v tekmovalni spored Festivala Borštnikovo srečanje. Nataša Matjašec Rošker je na Mittelfestu v Čedadu po gostovanju z Immaculato prejela nagrado Adelaide Ristori.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-immaculata-odpira-festival-solo-v-moskvi