Ježkove Nanine pesmi v koreografiji Valentine Turcu na odru pred občinstvom

Avtor: STA

Devet mesecev po spletni premieri bo občinstvo lahko tudi v živo videlo glasbeno-plesno uprizoritev Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu. Predstava je nastala na osnovi pesmi Frana Milčinskega - Ježka, ki jih na odru interpretira njegova vnukinja Nana Milčinski.


Foto: Miran Waldhütter

Koprodukcija Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor ter Cankarjevega doma Ljubljana je na sporedu ob 18. uri v dvorani mariborskega gledališča, v Ljubljani pa bo premierno na ogled v nedeljo.

Izhodišče projekta je glasbena slikanica Nanine pesmi, ki predstavlja manj znano Ježkovo poezijo ter slika zgodbo o odraščanju deklice ob dedku in spoznavanju njunega skupnega vesolja risarij, igračk ter sanjskega sveta.

Nastopajo Nana Milčinski, Bojan Maroševič in baletni ansambel SNG Maribor. "Nanine pesmi so pesmi, ki jih je napisal moj dedek, Frane Milčinski - Ježek o meni, zame in so nastajale od mojega rojstva do približno tretjega leta," pravi Nana Milčinski.

V uprizoritvi se pojavlja na različne načine. "Kot tista Nana, ki sem nekoč bila in nisem več in se je v nekaterih trenutkih le bežno spominjam ali pa je v drugih še vedno del mene, tako živa kot včeraj," je dodala.

Ježkov citat "kar v srcu imaš rada, vse tebi pripada", ki je postal nekakšen moto uprizoritve, je pomenljivo vplival na zasnovo vizualne estetike uprizoritve. "Želela sem ustvariti magično, poetično, subtilno uprizoritev. Kot nekakšen sprehod po spominih v popolnoma novem gledališkem žanru," je povedala režiserka in koreografinja Valentina Turcu.

Nanine pesmi je opisala kot povsem drugačno vstopanje v svet domišljije, ki se spleta v dialogu med dedkom in vnukinjo. "Zdi se mi, da se bodo lahko otroci z nami počutili hkrati doma, v določenih trenutkih na potovanju in obenem tudi v brezmejnem vesolju, ki ga prežemata domišljija in srčnost," je dodala.

Jani Hace in Matija Krečič sta avtorja glasbenih aranžmajev, glasbo podpisujejo Anja Pavlin, Jan Medle, Peter Penko, Janez Dovč, Tomaž Okroglič Rous in Jani Hace. Avtor veznega besedila je Nejc Gazvoda, video je prispeval Rok Predin, scenograf je Matic Kašnik, kostumografinja Nataša Recer, so sporočili iz SNG Maribor. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jezkove-nanine-pesmi-v-koreografiji-valentine-turcu-na-odru-pred-obcinstvom