V Stari elektrarni Beton Ltd. s predstavo Hoppla, wir leben.

Avtor: STA

Kolektiv Beton Ltd. bo v soboto in nedeljo v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana izvedel delo z naslovom Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa. Člani kolektiva so delo označili kot predstavnino. Po besedah enega od članov Branka Jordana gre za enkratni dogodek, ki bo potekal neprekinjeno 29 ur.


Foto: Toni Soprano

Ob predstavitvi projekta je Jordan še povedal, da gre pri predstavnini za formo, ki je bližje instalaciji, svojo gledališko napetost pa gradi skozi osebne interpretacije članov kolektiva v odstopu. Tako bodo člani kolektiva - ob njem so to še Katarina Stegnar, Primož Bezjak, Toni Soprano Meneglejte in 0045, na dogodku, ki se bo pričel 25. 9. ob 17. uri in se sklenil v nedeljo ob 22. uri, predstavnino varovali, skupaj obedovali in izvajali vodene oglede.

Delo, ki je nastalo v produkciji zavoda Bunker, zaključuje nemški cikel, ki vsebinsko zaokrožuje predstavi Ich kann nicht anders (2016) in Grosse Erwartungen/Velika pričakovanja (2018) in glasbeno-uprizoritveni hibridni projekt Mahlzeit (2019).

Vsebinsko se predstavnina nanaša na vprašanje, kaj se v družbi dogaja, da se nihče več ne poslužuje geste odstopa, pa tudi na vprašanje odstopa performerja v poziciji do publike, odstopa od ustaljenega proizvajanja gledališke umetnosti ob radikalnem preverjanju lastnega modela kolektivnosti, razširjene avtonomije in nehierarhičnosti.

"V subverzivni poziciji, da živimo, medtem ko vendarle ne živimo, Beton Ltd. ne pristaja na nobeno doslej ugotovljeno ali izbojevano gledališko formo (določene forme uspavajo določene vsebine), ampak smo se tokrat oprijeli redukcije kot osnovnega umetniškega principa, ki je povzročil nastanek predstavnine, kot delo definiramo sami," so zapisali v izjavi za javnost.

Kolektiv Beton Ltd. bo delo z naslovom Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana izvedel ob zaključku mednarodne konference Reshape, ki se je v sredo pričela v Ljubljani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-stari-elektrarni-beton-ltd-s-predstavo-hoppla-wir-leben