Premiera Divjakove Vročine na festivalu Štajerska jesen

Avtor: STA

V sklopu festivala Štajerska jesen bo ob 19. uri premierno uprizorjena predstava Vročina v režiji Žige Divjaka, ki je nastala v koprodukciji priznanega avstrijskega festivala, Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in zavoda Maska. V Gradcu bosta ponovitvi na sporedu še v soboto in nedeljo, so sporočili iz SMG.


Foto: Matej Povše

Divjak v svoji prvi mednarodni koprodukciji spregovori o podnebni krizi - in z njo nerazrešljivo prepletenih razrednem vprašanju in (neoliberalnem) kapitalizmu. V predstavi razmišlja o konceptu odrasti in o občutku jeze, kakršna navda malodane vsakogar, ki se poglobi v okoljsko tematiko, in o tem, ali se je za to, da bi zaustavili pogubno spiralo, opravičljivo zateči celo k nasilju.

Predstava "ima strukturo diskusije, v kateri igralci razglabljajo o krivcih za neizogibno ekološko katastrofo in vlogi neoliberalnega kapitalizma pri tem, s čimer so prepletene osebne zgodbe".

Besedilo je nastalo v sodelovanju Divjaka in nastopajočih Damirja Avdića, Mine Palada, Drage Potočnjak, Maye Sare Unger, Vita Weisa in Gregorja Zorca. Dramaturg je bil Goran Injac, pri raziskavi gradiva pa je pomagala novinarka Maja Ava Žiberna. Za likovno podobo so poskrbeli scenograf Igor Vasiljev, kostumografka Tina Pavlović in oblikovalec svetlobe David Orešič, za zvok pa Blaž Gracar.

Kot piše v sporočilu za javnos, SMG že leta kontinuirano sodeluje z nekaterimi najuglednejšimi festivali in gledališči po Evropi; s takšnimi, ki se posvečajo sodobni kulturi in kritični analizi družbenega in političnega konteksta.

Festival Štajerska jesen je zagotovo eden takih. Ustanovljen je bil leta 1968 in kot odziv na tedanjo krepitev nacionalističnih kulturnih pobud se je obrnil k tradiciji mednarodnega modernizma. Uspelo mu je šokirati občinstvo in ga prebuditi iz samozaverovanosti. Vse odtlej ostaja platforma za novo umetnost, ki sproža široko javno razpravo na najrazličnejših področjih in v medijih, so še zapisali v SMG.

Slovensko občinstvo si bo premiero Vročine lahko ogledalo 12. oktobra v SMG.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-divjakove-vrocine-na-festivalu-stajerska-jesen