V mariborski Drami premierno To noč sem jo videl

Avtor: STA

V Stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bodo premierno uprizorili veliko mednarodno koprodukcijo To noč sem jo videl. Odrska postavitev romana Draga Jančarja v režiji in dramatizaciji Janeza Pipana je nastala v sodelovanju z Burgtheatrom, Jugoslovenskim dramskim pozorištem in Cankarjevim domom.


Foto: Peter Giodani

Po navedbah SNG Maribor je to eden najambicioznejših umetniških projektov v zgodovini samostojne Slovenije.

Režiser in avtor odrske priredbe Janez Pipan si je zamislil scensko balado v treh slikah. Pet pripovedovalcev različne narodnosti govori pretresljivo zgodbo Veronike Zarnik, ki jo v uprizoritvi upodablja Nataša Matjašec Rošker. Vsak od njih odstira Veronikino usodo z njegove oziroma njene perspektive.

Ena od pripovedovalcev je Veronikina mati, ki jo igra Milena Zupančič, ki tokrat prvič nastopa v mariborski Drami. Med pripovedovalci je tudi srbski oficir, ki ga igra Milan Marić, ki skupaj z Nebojšo Ljubišićem prihaja iz beograjskega Jugoslovenskega dramskega pozorišta. Nemški oficir pa je Daniel Jesch iz dunajskega Burgteatra.

Med drugim igrajo še Mateja Pucko, Vladimir Vlaškalić, Matevž Biber, Kristjan Ostanek, Nejc Ropret in Petja Labović iz mariborske Drame.

Po premieri v Mariboru bo 22. januarja prihodnje leto premiera v Cankarjevem domu v Ljubljani, kasneje pa še pri koproducentih v Beogradu in na Dunaju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariborski-drami-premierno-to-noc-sem-jo-videl