Drama v novo sezono s Požigalci v režiji Jana Krmelja

Avtor: STA

V SNG Drama Ljubljana v sezono 2021/2022 vstopajo s prvo od petih napovedanih krstnih uprizoritev, satirično dramo Požigalci v režiji Jana Krmelja. Ta je za predstavo priredil igro Maxa Frischa Dobrnik in požigalci, v njej pa se retrospektivno odvija zgodba v požaru umrlega Bogoljuba Dobrnika (Saša Tabaković) in njegove žene Betke (Iva Babić).


Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Kot so povzeli v gledališču, so Dobrnik in požigalci znamenita igra povojnega časa, napisana v skrajno ironičnem tonu. Dobrnik je dobro situiran meščan, ki z ženo živi v enodružinski vili. Iz usmiljenja sprejme pod streho Pepeta, ki je že na prvi pogled utelešenje stereotipa požigalca. Dobrnik kljub množičnim požigom, ki se dogajajo v tem času, zaupa, da prišlek ni požigalec. Sumničav ni niti, ko si Pepe omisli pomočnika Vilija, s katerim na podstrešje enodružinske vile tovorita sode bencina.

Krmeljeva priredba se začne, kjer se drama švicarskega avtorja konča - na pogorišču. Režiser, avtor priredbe in scenograf je na novinarski konferenci dejal, da je pri pisanju svojega teksta izhajal iz močnega občutka, da je konec že tukaj: "Občutek tega, da se svet končuje, je vseprisoten. Bodisi, da gre za medijsko reprezentacijo tega, bodisi za občutek, da si težko predstavljamo prihodnost." Krmelj je menil, da je ta občutek moč najti tudi v izvirniku, "strnjen v lepo, a srhljivo in hkrati komično metaforo o človeku, ki ve, da je svet tik pred koncem, a tega kljub temu ne prepreči".

V ljubljanski Drami so zapisali še, da Krmeljeva priredba in uprizoritev "s sodobno formo grotesknega posmrtnega nočnega pogovornega šova nadgrajujeta in posodabljata Frischevo predlogo na svež in intriganten način in jo razširjata na današnji zahodni svet in na čas, ki ju prežema vse večja problemska razpršenost". Ravnatelj gledališča Igor Samobor pa je presodil, da je glavna metafora predstave Požigalci "spopad z naivnostjo, ki vodi v pogubo".

"Osrednja poanta priredbe je, da poziciji dobrega in zla v današnjem svetu nista jasni. Obenem uprizoritev poudarja vprašanje, kakšna je družbena odgovornost posameznika v današnjem svetu, in ob koncu vzpostavi možnost odnosa do sveta, ki temelji na etični in moralni odgovornosti onkraj intime družinske celice," pa je o uprizoritvi razmišljala dramaturginja Eva Kraševec.

Bogoljuba Dobrnika igra Tabaković, ki je presodil, da je njegov lik poosebljen sistem, ki ga živimo danes, v katerem je vrednostni sistem razrahljan, posamezniki pa uspevajo tako, "da se prikomolčijo do neke pozicije in nato uživajo sadove svojega brezvestnega dela. Ob tem se po njegovih besedah porodi vprašanje: Ali človek vest sploh ima? Betko Dobrnik igra Iva Babič, ki je na prestavitvi razmišljala, da živimo v času, ko je sprejeti odgovornost za karkoli skorajda nemogoče. Ob tem je izrazila veselje, da je priredba dala več prostora ženskim likom, poleg njenemu še služkinji oz. "družinski prijateljici" Ani, ki jo igra Nina Valič.

V predstavi se pojavijo tudi "spominski" prizori iz preteklosti oz. epizode iz Frisheve drame, požigalca pa dobita novo dimenzijo s tem, ko postaneta voditelja nočnega pogovornega šova. Pepeta igra Benjamin Krnetić, Vilija pa Uroš Fürst. Kot so zapisali v Drami, gre za "neulovljivi posttranscendentalni figuri, ki dramske osebe drugo za drugo izprašujeta o odgovornosti za nastalo katastrofo". V predstavi kot dr. Fil in policaj igra še Matija Rozman.

Avtorsko glasbo, ki zna presenetiti, podpisuje Luka Ipavec, kostumografijo Špela Ema Veble, oblikovanje svetlobe Borut Bučinel, soavtor klavirskih kompozicij pa je Fürst.

Požigalci so prva premiera iz nove sezone ljubljanske Drame, ki jo sicer vodi misel Drama je, po besedah Samoborja "v vseh odtenkih te besedne zveze".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drama-v-novo-sezono-s-pozigalci-v-reziji-jana-krmelja