Na mariborskem Glavnem trgu v četrtek Operna noč

Avtor: STA

Tradicionalna Operna noč, ki nastaja v sodelovanju Opere Slovenskega narodnega gledališča Maribor, Narodnega doma Maribor in Festivala EZL EK, bo v četrtek, 23. septembra 2021, ob 18. uri ljubitelje glasbe zbrala na novem prizorišču, na Glavnem trgu v Mariboru. Obiskovalci bodo lahko v četrtek zvečer prisluhnili orkestru, zboru in opernim solistom SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča in uspešnicam iz italijanske, francoske in slovenske operne zakladnice.


Foto: Ahiv SNG Maribor

Operna noč nastaja v sodelovanju Opere Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor, festivala Ezl ek in letos po novem tudi Narodnega doma Maribor.

Pod taktirko Simona Krečiča bodo v četrtek ob 18. uri nastopili Simfonični orkester in zbor Opere SNG Maribor s solisti Sabino Cvilak, Valentino Čuden, Petyo Ivanovo, Andrejo Zakonjšek Krt, Ireno Petkovo, Martinom Sušnikom ter Jakijem Jurgcem.

"Medtem ko smo prejšnja leta začeli z Operno nočjo v Mariboru in nato šli še v druge kraje, smo letos zadevo obrnili. Najprej smo šli po ostalih mestih in se zdaj vračamo v Maribor, tokrat na Glavni trg v središču mesta," je na novinarski konferenci povedal Krečič, sicer umetniški direktor Opere SNG Maribor. "Za to priložnost sem nekoliko spremenil program, in sicer je malo bolj slovesen kot v ostalih krajih," je pojasnil.

Začeli bodo z Uverturo k operi Italijanka v Alžiru Gioacchina Rossinija ter nadaljevali med drugim z arijami iz opere Hči polka Gaetana Donizettija, operete Princesa Vrtoglavka Josipa Ipavca ter oper Carmen Georgesa Bizeta in Tosca Giacoma Puccinija.

"Zaključimo s Triumfalnim maršem iz Aide, ki je eno najbolj pompoznih del v operni literaturi, tako da še na ta način obeležimo to veliko pridobitev za Maribor, to je novi Glavni trg," je še povedal Krečič.

Z dogodkom se tudi uradno zaključujejo letošnji Festival Lent in ostali poletni dogodki Narodnega doma Maribor. "Sodelovanje je za mesto lahko le koristno, saj vsak od nas s svojimi izkušnjami in zmogljivostmi pripomore do resnično veličastnega dogodka," je povedal direktor tega javnega zavoda Vladimir Rukavina.

Obisk Operne noči je brezplačen, saj je od začetnega dogodka pred šestimi leti po besedah Mitje Špesa iz društva Ezl ek mišljena kot poklon meščanom in meščankam. "To v prvi vrsti delamo za prebivalce in prebivalke našega mesta, je pa vsako leto več tudi obiskovalcev iz drugih krajev in tujine," je povedal.

Za selitev na Glavni trg so se odločili zaradi začetka obnove osrednje promenade v Mestnem parku. "Za organizatorje je to dodaten izziv, verjamemo pa, da bo dogodek tudi v tem novem okolju čaroben in čudovit," je dejal Špes.

Osrednje prizorišče bo pred mestno hišo Rotovž, kjer bo na ograjenem prostoru nekaj več kot tisoč sedežev. Zainteresirani jih bodo lahko zasedli ob izpolnjevanju pogoja PCT, zato jih organizatorji naprošajo, da se na Operno noč odpravijo pravočasno.

Koncert bo neposredno predvajan tudi na treh zaslonih na širšem območju Glavnega trga, posnetek pa bo na ogled na RTV Slovenija.

Vremenska napoved je zaenkrat ugodna, za to priložnost pa bo tudi preusmerjen promet iz središča mesta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/operna-noc-sng-maribor