V LGL predstava o posebnežu Feliksu v režiji Nine Šorak

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo na malem odru premierno uprizorili predstavo Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom, ki je nastala po istoimenskem slikaniškem besedilu Petra Svetine. V predstavi režiserke Nine Šorak igrajo Maja Kunšič, Gašper Malnar in Stella Ivšek.


Foto: arhiv LGL

Predstava, namenjena otrokom, starejšim od treh let, prinaša zgodbo o mestnem posebnežu, ki se nepričakovano pridruži kolesarski dirki. Namesto dirkalnega kolesa vozi izposojen poni, namesto zmagi pa sledi užitku – v vožnji, limonadi, hladni vodi, lepem dnevu. "Feliks živi tukaj in zdaj, se ne obremenjuje z zmagami in porazi, temveč raje uživa v drobnih darovih življenja," so zapisali v LGL.

Kot so dodali, pripoved govori o naključnem dnevu, "ki se spremeni v pravo dogodivščino, odpira željo po sproščenosti ter kriči po veselju do življenja in ljubezni do soljudi". Feliksova posebnost je v tem, da se je osvobodil družbenih predsodkov in si dovolil biti tak, kakršen je.

Obenem zgodba skozi zabavno kolesarsko dirko razpira razmisleke o relativnosti zmage in o tem, kaj pomeni biti dober, boljši oziroma najboljši. Naslavlja tudi vprašanje identifikacije skupnosti z uspehi posameznika ter odnosom, ki iz te identifikacije izhaja, piše na spletni strani gledališča.

Glavni uprizoritveni princip je zoetrope, eden izmed zgodnjih načinov filmske animacije. Temelji na mehanizmu vrtenja in je v predstavi združen z vrtenjem kolesa. Verižni pogon omogoča sočasno vrtenje različnih scenskih elementov, videoprojekcij iz časa, ko je bil filmski trak še vpet v mehanizem vrtenja sličic in projekcijske površine.

Animacija mehanizmov, ki jih nadzorujeta animatorja Maja Kunšič in Gašper Malnar, tako omogoča dinamično uprizoritev, polno suspenza, a ko se gospod Feliks odloči za postanek, se vse zaustavi in v tišini in miru se zgodi čuječnost zavedanja dragocenega trenutka. Bistvena članica igralske ekipe je tudi VJ (Stella Ivšek), ki v živo montira podobe kolesarjev s štirih sočasno vrtečih se obročev.

Za odrsko priredbo slikanice sta poskrbeli Nina Šorak in Ana Duša, ki je tudi dramaturginja predstave. Avtor likovne podobe in scenograf je Branko Hojnik, avtorica videa Vesna Krebs, kostumografka Tina Pavlović, avtor glasbe Laren Polič Zdravič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-predstava-o-posebnezu-feliksu-v-reziji-nine-sorak