V Ljubljani se bo s podelitvijo nagrad sklenila 10. Gibanica

Avtor: STA

S podelitvijo nagrad se bo v Ljubljani sklenil 10. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica. V tekmovalni program je letos uvrščenih devet predstav. Na odprtju so podelili nagrade Ksenije Hribar, ob zaključku bodo podelili nagradi za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter nagrado strokovne komisije.


Selektorji Zala Dobovšek, Bettina Masuch in Benjamin Perchet so v tekmovalni program letošnje Gibanice izbrali osem predstav: Fent Cua/Medtem ko smo čakali (avtorstvo in koreografija Joana Serra Foraste, Urša Sekirnik, Carlota Grau Bages), Sine (Nataša Živković), Predmetenje (Jan Rozman), Song (Mala Kline), Odvečni (EN-KNAP Group), "Neodpovedan" let (Alien Express – Žigan Kranjčan, Gašper Kunšek), Jata izkušenih ptic (Ajda Tomazin) in Izumitelj na zemlji (Bara Kolenc).

Odločali so se med 55 predstavami. Kot je na novinarski konferenci pred pričetkom Gibanice povedala Zala Dobovšek, je bilo njihovo vodilo "dobre, zanimive, kakovostne predstave, ki bodo v polnosti zaživele z občinstvom".

Predstava Ni mogoče čakati zaman Leje Jurišić in Miklavža Komelja pa se je pa uvrstila neposredno v tekmovalni program zaradi lovorike, ki jo je Leja Jurišić prejela na minuli Gibanici za predstavo Skupaj, ki je nastala v soavtorstvu z Markom Mandićem v produkciji društva Pekinpah.

Na programu letošnje Gibanice so tudi trije diskurzivni dogodki, zadnji bo dopoldne bo v Klubu Cankarjevega doma. Pogovor z avtoricami in avtorji izbranih del na temo Slovenski sodobni ples včeraj, danes, jutri bosta moderirala Pia Brezavšček in Rok Bozovičar. V prvem sklopu bodo sodelovali Jan Rozman, Žigan Krajnčan, Ajda Tomazin, Joana Serra Foraste in Urša Sekirnik, v drugem pa Nataša Živković, En-Knap Group, Bara Kolenc in Leja Jurišić.

Bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica pripravlja Društvo za sodobni ples Slovenije s partnerji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-se-bo-s-podelitvijo-nagrad-sklenila-10-gibanica