Ljubljano bodo s 130 dogodki v živo zavzeli 13. Bobri

Avtor: STA / Jasmina Vodeb Baša

Ljubljano bodo med 18. septembrom in 2. oktobrom zavzeli že 13. Bobri, ki se bodo tematsko ukvarjali z identiteto. Festival kulturno-umetnostne vzgoje, ki so ga organizatorji letos zaradi epidemioloških razmer iz spomladanskega termina prestavili na jesen, bo nekoliko krajši, vendar bo kljub temu v dveh tednih ponudil kar 130 dogodkov.


Festival, ki se ga bo po navedbah organizatorjev lahko udeležilo skoraj 10.000 mladih in otrok s spremljevalci, bodo tudi tokrat sestavljale gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodeni ogledi razstav, delavnice in druge dejavnosti, ki jih na 35 prizoriščih pripravlja 34 producentov. Filmski program za otroke in mlade že tradicionalno pripravljajo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, po muzejih, galerijah in na drugih prizoriščih po Ljubljani pa bodo na voljo številne delavnice. Bobri se bodo odpravili tudi na potep, tokrat prvič v Cerknico.

Letošnji program sestavljajo prireditve iz rednih programov gledališč oz. kinodvoran, nekaj projektov pa je bilo zasnovanih prav za festival. Tako bosta v Kinodvoru premierno prikazana program kratkih animiranih filmov Potepanje papirnatega zmaja in ameriško-mehiški film Volkovi, pod katerega se podpisuje režiser Samuel Kishi Leopo, krstno izvedbo pa bo doživela predstava Plesnega teatra Ljubljana Povodni mož Ambrož Andreja Rozmana Roze in Natalije Manojlović Varga.

Bobre bo v soboto v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) odprl koncert Dobr-bobr Katalena. Skupina Katalena se bo mlademu občinstvu predstavila v nekoliko drugačni zasedbi, saj bo namesto pevke Vesne Zornik kot gostja nastopila violinistka Jelena Ždrale.

Program bodo ponovno bogatile stvaritve gostov iz drugih držav, tokrat iz Avstrije in Francije. Na ogled bo plesna predstava Poveljnik Groove v produkciji Alexa Tescha, mladega vsestranskega plesalca sodobnega plesa, ter predstava Oh la la, ki je nastala v koprodukciji Hiše otrok in umetnosti, Mestnega lutkovnega gledališča Reka in kolektiva Ma-Thea iz Centera za otroško ustvarjalnost v Tinqueuxu.

Po dobrih dveh tednih se bodo Bobri poslovili, kot je že tradicija, v Centru urbane kulture Kino Šiška. Sklepna prireditev z naslovom Učenec plesnega modreca bo tokrat plesno obarvana, pripravili pa jo bodo člani Urbane scene Ljubljana. Tako uvodni kot zaključni prireditvi bodo sledile delavnice, ki jih bodo vodili mentorji iz Javnega zavoda Mala ulica in Urbane scene Ljubljana.

Letošnji bobri bodo premlevali pojem identitete

Letošnji Bobri se bodo spraševali o tem, kaj vse sestavlja posameznikovo identiteto ter iskali odgovore na vprašanja, kako se identiteta gradi, kaj vse lahko vpliva nanjo ter ali smo lahko vse, kar bi si želeli biti. Prek različnih umetniških zvrsti se bomo mladi srečevali z umetniki in posamezniki različnih poklicev, starosti, izobrazbe, zanimanj, etničnega porekla, s katerimi bodo raziskovali, kaj določena identiteta pomeni.

Po besedah vodje programa Tadeje Pungerčar je tema zelo aktualna, saj prevprašuje identiteto, ki se je marsikomu v zadnjih letih spremenila tudi zaradi novega načina življenja, dela in druženja, v veliki meri preseljenega na splet. Prav zaradi tega so se organizatorji odločili, da letos na festivalu ne bo spletnih dogodkov, je pojasnila.

S temo bo med drugim povezan tudi raziskovalni projekt Valerie Wolf Gang Identiteta, ki bo na ogled od petka v Mestnem muzeju Ljubljana. Umetnica v projektu, ki je nastal v sodelovanju z ljubljanskimi otroki in študenti, raziskuje, kako na oblikovanje posameznikove identitete vpliva tehnologija.

Bobre bodo pospremil katalog, zemljevid in pester obfestivalski program

Poleg kataloga, v katerem so predstavljene vse dejavnosti in bo letos dostopen le prek spleta, bo festival spremljal delovni zvezek - Bobrov zemljevid, ki ga pripravljajo v Kinodvoru. Zemljevid bo obiskovalce popeljal na kulturno pustolovščino, v kateri bodo lahko pobližje spoznali tudi na festivalu sodelujoče organizacije.

Ponovno bo na festivalu zaživel projekt Bobrove mlade oči, ki mladim odpira vrata v svet umetnosti. Otroci iz dveh ljubljanskih osnovnih šol - Prežihovega Voranca in Riharda Jakopiča - bodo festival spremljali kot ustvarjalci, novinarji, snemalci ali fotografi. Projekt nastaja v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška in oddajo RTV Slovenija Infodrom. Poskrbljeno bo tudi za ljubitelje literature, za katere so v Pionirski - centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo pripravili obsežen seznam knjig na temo festivala.

Program bodo popestrili še številni spremljevalni dogodki. Med drugim bo vse do 14. oktobra na vrtu Društva slovenskih pisateljev postavljena na t.i. čudežna klop oziroma zvočna instalacija, ki bo ponujala izbor pravljic in zvočnih kolažev za otroke.

Brezplačne vstopnice za festival so, kot so sporočili organizatorji, še na voljo. Mogoče jih je prevzeti v prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča na Trgu francoske revolucije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljano-bodo-s-130-dogodki-v-zivo-zavzeli-13-bobri