Ljubljanska Drama v sezoni 2021/2022 z več krstnimi uprizoritvami

Avtor: STA

Sezona SNG Drama Ljubljana 2021/2022, kot v predstavitvenem videu sezone pove ravnatelj Drame Igor Samobor, nima naslova: "Preprosto Drama je, v vseh odtenkih te besedne zveze." Program Velikega odra prinaša krstni izvedbi novih dram, nastalih po naročilu Drame, uprizoritvi, nastali po filmskih predlogah, in uprizoritvi starejših besedil.


Foto: Katja Kodba

Kot prva bo 25. septembra premiero na Velikem odru doživela predstava Požigalci, nastala po igri Maxa Frischa Dobrnik in požigalci. Avtor priredbe in režiser predstave Jan Krmelj je v predstavitvenem videu Požigalce označil za "lucidno in duhovito metaforo jalovosti človeškega nasilja in razlik, ki bazirajo na neki abstraktni ideologiji ali na družbenih vlogah, ki so nam dodeljene ne glede na naš izbiro".

Oktobra bo sledila premiera igre Milana Kundere Jacques in njegov gospodar v režiji Doriana Šilca Petka. Kot je povedal, skozi igro prevprašuje "vprašanje zgodb, ki nas oblikujejo in zakaj smo, kakršni smo". Igra, ki se na vse pretege trudi delovati kot komedija, pa po njegovih besedah izpade vse prej kot komedija, "bolj kot srhljiva slika ali grob prikaz vulgarnosti našega delovanja, ko živimo v svetu, v katerem smo ostali brez kakršnekoli samorefleksije, ko sami sebe opravičujemo s tradicijo".

Premiera krstne uprizoritve igre Vse OK Simone Hamer v režiji Matjaža Fariča je napovedana za december. Po Faričevih besedah je Vse OK prispodoba sveta, ki ga poganjata kapitalizem in korporacijsko upravljanje in tudi ni naključje, da se celotna fabula odvije v sobi pobega. Čeprav vsi akterji v sobi pobega prisegajo, da je vse ok, v bistvu nič ni vredu. V neizprosnem ritmu se odvije nabor možnih medsebojnih konfliktov in vse frustracije privrejo na dan ter naredijo sobo pobega še bolj neprodušno.

Januarja bo sledila premiera prve slovenske uprizoritve igre Party po filmu scenaristke in režiserke Sally Potter v režiji Ivice Buljana. Ta film jemlje predvsem kot predlogo in "bo z vrhunskimi igralci zaživel šele v performativni iskrivosti, ki bo tudi povabilo publiki, da bo v dvorani SNG Drama Ljubljana sodelovala na resnični, veliki zabavi".

Po filmu Veliki diktator Charlieja Chaplina nastaja predstava v režiji Diega de Bree, ki bo premiero doživela marca. Veliki diktator je po režiserjevih besedah "komična drama, ki paradoksalno obravnava zelo travmatično zgodbo druge svetovne vojne", njena največja kvaliteta pa je v tem, da tragiko združuje s komiko.

Kot zadnja bo na Velikem odru maja premiero doživela krstna uprizoritev igre Tene Štivičić Kabaret Kaspar v režiji Marjana Nečaka. Po njegovih besedah je lik Kasparja katalizator za druge like oziroma pisano druščino strokovnjakov, ki pride na osamljeni otok, da bi se umaknila iz vsakdana, pri čemer je posebna atrakcija otoka možnost srečanja s skrivnostnim divjim človekom. A pojav tega bitja vse postavi na glavo. Večina besedila je napisana v prozi in verzu, v nenavadnem ritmu, "ki bo omogočil glasbenemu in dramskemu izrazu nenavadnost interpretacije".

V Mali Drami bo oktobra kot prva premiero doživela drama Slawomirja Mrožka Emigranta v režiji Nine Ramšak Marković. Kot je povedala, dramo o emigrantih, ki prihajata iz popolnoma različnih svetov, odlikujejo izjemno duhoviti dialogi. Sami se bodo ukvarjali z našim pogledom na emigrante, ki jih kljub temu, da nimajo nobene skupne točke, vidimo kot neko skupno celoto ali družbeno telo.

Novembra bo premiera prve slovenske uprizoritve igre Duncana Macmillana Vse sijajne stvari v režiji Nataše Barbare Gračner. Po njenih besedah Macmillan "z nizanjem raznovrstnih koščkov pripovedovalčevega življenja, vpetega v psihodramsko formo in s psihoedukacijo, izriše mozaik, v katerem lahko zagledamo trpečega človeka in njegov svet".

Krstna uprizoritev predstave Zrcalce, zrcalce, pojedla te bom (Maja Končar, Zvone Hribar, Luka Marcen) v Marcenovi režiji bo decembra. Po njegovih besedah gre za "zmešnjavno pravljico, napeto in dinamično potovanje skozi labirint pravljičnih ugank in vprašanj, nalog in preizkušenj".

Krstno bodo uprizorili tudi igro Jere Ivanc #punceinpolpunce. Po besedah režiserke Ivane Djilas se bodo ukvarjali z ženskimi arhetipi, zgodovino ženskosti in ženskih težav. Premiera bo marca.

Maja ji bo sledila premiera prve slovenske uprizoritve igre Margaret Atwood Penelopiada v režiji Livije Pandur. Slednja je povedala, da je Penelopa Margaret Atwood "drzna in iznajdljiva ženska, ki se ne le zaveda svoje vloge, ampak jo tudi izjemno pretkano skriva".

V programski shemi Čakajoč Supermana pa bodo v Mali Drami uprizorili predstavi Težko je biti bog, ki je avtorski projekt Aljoše Živadinova Zupančiča, in Alica: nekaj solilogov o neznosnosti časa, ki je avtorski projekt Luke Marcena.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-v-sezoni-2021-2022-z-vec-krstnimi-uprizoritvami