Znanstveni simpozij ob stoletnici Šentjakobskega gledališča

Avtor: SiGledal

Šentjakobsko gledališče ob stoletnici 17. in 18. septembra pripravlja znanstveni simpozij, kjer bo nastopilo 17 predavateljev in strokovnjakov z različnih področij.


Foto: Daniel Novakovič / STA

Šentjakobsko gledališče je eno izmed najstarejših ljubiteljskih gledališč v Sloveniji in nasploh v Evropi, v zadnjih stotih letih pa si je njihove predstave ogledalo okrog 2.000.000, na leto pa več kot 20.000 obiskovalcev, odigrali so vsega skupaj okrog 600 premier in skoraj 12.000 ponovitev, na letni ravni pa okrog 150 gledaliških predstav za odrasle in otroke, med katerimi je vsaj 40 gostovanj, nastopilo je skoraj 1000 igralcev. Danes igralski ansambel pod vodstvom Milana Goloba sestavlja 140 ljubiteljskih igralcev, ki posegajo po najvišjih stanovskih nagradah, od tam pa izhaja tudi nekaj znamenitih gledaliških imen. 

Ob stoletnici bo v petek in soboto, 17. in 18. 9., v Prešernovi dvorani SAZU potekal znanstveni simpozij. Začel se bo s pozdravnima nagovoroma dr. Ota Lutharja, direktorja ZRC SAZU, in Janeza Vlaja, predsednikom Upravnega odbora Šentjakobskega gledališča. Po prvem sklopu prispevkov bosta sledila še sklopa Gledališče. Drama. Institucija in Družba. Politika. Gledališče.  Simpozij je izveden v okviru znanstvenega projekta ARRS Oblikovanje novega kulturnega polja v Sloveniji v 1980-ih: civilna družba med nacionalističnimi politikami in medkulturnim sodelovanjem. Nastopilo bo 17 predavatelj, priznanih strokovnjakov teatrologov, zgodovinarjev, muzikologov, gledališčnikov, med drugim tudi z ZRC SAZU, ki je poleg Šentjakobskega gledališča partner v projektu z oznako z oznako J6-2576.

Simpoziju konec leta sledi natis zbornika razprav, ki bo pomenil doprinos k slovenski teatrologiji in novim pogledom na zgodovino slovenskega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/znanstveni-simpozij-ob-stoletnici-sentjakobskega-gledalisca