Novomeški Kulturni center Janeza Trdine s tremi abonmaji novega programskega leta

Avtor: STA

Kulturni center Janeza Trdine (KCJT), ki deluje v okviru občinskega Zavoda Novo mesto, v programskem letu 2021-2022 ponuja tri abonmaje, gledališki Grumov, glasbeni Kozinov in otroški Mojčin abonma. Abonmajski niz bo skupaj prinesel 20 prireditev, v KCJT pa med drugim pripravljajo še cikel oziroma program kulturno-umetnostne vzgoje.


Foto: Pixabay

Koordinator za kulturo Zavoda Novo mesto Matevž Novak in vodja gledališkega programa Saša Šepec sta na novinarski konferenci povedala, da je rdeča nit letošnjih abonmajev raznolikost, hkrati pa so si pri abonmajskem sporedu prizadevali za kakovostno raven, ki so jo dosegali pred epidemijo.

Njihove abonmaje je v obdobju pred epidemijo v povprečju obiskovalo 800 abonentov. V novem programskem letu jih sicer ne pričakujejo toliko, bolj obetajoč pa je program kulturno-umetnostne vzgoje, za katerega je glede na skoraj 20.000 prijavljenih veliko zanimanja, sta opozorila.

Po podatkih KCJT se vsi abonmaji začenjajo oktobra. Grumov gledališki program ponuja sedem predstav slovenskih poklicnih gledališč. Med temi bo predstava Trije milijoni minut v režiji Barbare Hieng Samobor Mestnega gledališka ljubljanskega, Paloma v režiji Brine Klampfer Slovenskega mladinskega gledališča, Čudovita v režiji Tijane Zinajić tržaškega Slovenskega stalnega gledališča, Ljubi moj v režiji Nede R. Bric kranjskega Prešernovega gledališča, Sin v režiji Eduarda Milerja Mini teatra ter Jazz v režiji Nejca Gazvode Mestnega gledališča Ljubljanskega.

Kozinov oziroma glasbeni abonma bo prinesel pet koncertov, tri do konca leta in spomladi še dva. Med temi bodo Večer samospev Josipa Ipavca v izvedbi sopranistke Urške Arlič Gololičič in pianista Marka Hribernika, koncert ob stoletnici rojstva akordeonista Astorja Piazzolle kvinteta Ensemble Chamberjam, koncert Ta citira s primorskimi pesmimi v priredbi Marijana Dovića v izvedbi Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem in Slovenskega improvizacijskega godalnega kvarteta s tolkalcem Blažem Celarcem.

Spomladi se obetata še Modra noč, posvečena mojstru samospeva Hugu Wolfu kvarteta Ensemble amici musici Carinthia in koncert novomeškega Pihalnega orkestra Krka.

Med predstavami otroškega ali Mojčinega abonmaja bodo Ritmično škatlaste pravljice Gledališča MalihVelikih in Zavoda Tugende, Lunožer Kulturnega društva Bimbo teater, Medvedek z miško na rami tržaškega Slovenskega stalnega gledališča in Repa velikanka Gledališča Lalanit ter Društva lutkovnih ustvarjalcev.

Pripravili bodo še predstave Zlatolaska in trije medvedi Lutkovnega gledališča Maribor, Antonton Slovenskega narodnega gledališča iz Nove Gorice, Heidi celjskega Slovenskega ljudskega gledališča in Najprisrčnejši velikan Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Ker v Novem mestu ni več stalno delujočega kina, bodo mesečno pripravili vsaj dve projekciji umetniškega filma, so še dodali na novinarski konferenci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novomeski-kulturni-center-janeza-trdine-s-tremi-abonmaji-novega-programskega-leta