Podeljene nagrade ZIZ za alternativne gledališke produkcije

Avtor: STA

Pekarna Magdalenske mreže Maribor je v sodelovanju z Društvom ZIZ v soboto organizirala osmo Gala podelitev ZIZ nagrad. S podelitvijo nagrad v prenovljenem Sodnem stolpu je društvo zaokrožilo tretji ZIZ festival – Dneve mariborske alternativne gledališke produkcije, so sporočili z Društva ZIZ.


Kot so z društva napisali v sporočilu za javnost, so nagrade najboljšim akterkam in akterjem na mariborski alternativni gledališki sceni podelili v več kategorijah. Nagrado za socialno-družbeno povezovalno predstavo je prejela skupina Omletnice za forumsko predstavo Cesta prekarskih brigad, nagrado za estetski pristop je osvojil En drag ansambel za predstavo Jubilej, za najbolj egotripovsko predstavo pa sta si nagrado prislužila Jan Franc Podbrežnik in Luka Piletič, ki sta se predstavila s predstavo ! (klicaj).

Razvoj Maribor je za predstavo Vznemirljivo življenje čebel prejel nagrado za najbolj mainstream predstavo, nagrada za najboljšo igro je prejel kolektiv ŠtudenTeatra za predstavo Več nas bo, prej bo te igre konec?, za najboljšo režijo z videom projektom Je suis Marija! je nagrado zaslužil Tomaž Podbevšek, nagrado za najboljšo predstavo pa je prejel En drag ansambel za predstavo Jubilej.

ZIZ je letos uvedel še dve novi nagradi. Jaka Vojevec in Barbara Polajnar sta si s predstavo Pandorina skrinjica prislužila nagrado za najbolj provokativno predstavo, ki jo bo društvo odslej podeljevalo vsako leto. Druga novost pa je stanovska ZIZ nagrada za ekipo ali posameznika, ki prejme največ glasov od stanovskih kolegov. Premierno sta to nagrado prejela Jan Franc Podbrežnik in Luka Piletič za predstavo ! (klicaj).

Prejemnik prestižnega ZIZ prstana, nagrade za pomemben prispevek k oblikovanju alternativne uprizoritvene scene v Mariboru, pa je bil Moment Maribor, ki je tudi v zahtevni sezoni 2020/2021 uspešno izvedel svoj program – s štirimi produkcijami oz. koprodukcijami ter raztegnjenim festivalom Prestopi/Crossings, ki je letos ponudil tudi zelo kakovostne gostujoče predstave, so še sporočili.

Društvo ZIZ se je kot Kolektiv ZIZ vzpostavilo leta 2013 in je sprva delovalo pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Od leta 2021 je ZIZ samostojno društvo, ki aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča.

ZIZ festival – Dneve mariborske alternativne gledališke produkcije in Gala podelitev ZIZ nagrad prireja z namenom prevpraševanja pozicije alternativne gledališke produkcije v Mestni občini Maribor. Alternativa se za redno in raznoliko produkcijo, s katero bi aktivno doprinesla tako h kulturnemu dogajanju v Mariboru kot k izobraževanju gledališke publike, bori kljub omejenim produkcijskim zmožnostim in pomanjkanju primernih uprizoritvenih prostorov.

Letošnja gala prireditev je potekala v kabarejskem slogu. Ansambel ZIZ kabareta v zasedbi Rebece Jazbinšek Berghaus, Anamarije Nađ, Eve Nađ, Barbare Polajnar in Pavle Zabret (režija Anja Bezlova) je podeljevanje nagrad obogatil s provokativnimi točkami, ki ne samo nastavljajo ogledalo družbi, ampak ženejo k razmisleku o delovanju posameznika v družbi in o družbi sami. Večer je potekal večjezično, v glavnem v madžarsko-slovenski kombinaciji, večkrat je iz megafona bilo slišati tudi slovensko-italijanska opozorila o škodljivosti (alternativne) kulture.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/podeljene-nagrade-ziz-za-alternativne-gledaliske-produkcije