V Zagrebu odpirajo 19. festival svetovnega gledališča

Avtor: STA

Z italijansko predstavo Moby Dick režiserja Stefana Teia v izvedbi gledališča Tettro dei Venti, bodo v Zagrebu v nedeljo odprli 19. festival svetovnega gledališča, so napovedali organizatorji iz hrvaškega narodnega gledališča (HNK). Predstavili so tudi program nove gledališke sezone zagrebškega HNK.


Foto: Pixabay

Poulični spektakel z več kot dvajsetimi izvajalci, predstavo Moby Dick, bodo postavili na odru pred poslopjem HNK. Obiskovalci si bodo lahko brezplačno pogledali predstavo, so zapisali na spletni strani HNK.

Med festivalom svetovnega gledališča, bodo septembra gostili še dve predstavi. Neodvisno belgijsko gledališče Gent bo 25. septembra odigralo predstavo Družina švicarskega režiserja Mila Raua. Predstavo so ustvarili na podlagi tragičnega dogodka v francoskem Calaisu leta 2007, ko je štiričlanska družina, starša in dva otroka, iz nikoli pojasnjenih razlogov napravila samomor z obešanjem. Tudi v predstavi igra družina, igralskem paru sta se pridružili hčerki.

Rusko dramsko gledališče Red Torch iz Novosibirska bo sklenilo festival s predstavo Antona Čehova Tri sestre. V predstavi, ki jo je režiral Timofej Kuljabin, bodo uporabljali tudi jezik gluhonemih. Predvidene so tri izvedbe med 26. in 28. septembrom. Vodja drame HNK v Zagrebu Ivica Buljan je na ponedeljkovi novinarski konferenci izpostavil, da je ruska predstava "največja senzacija" letošnjega festivala.

Za naslednjo gledališko sezono so v HNK pripravili vrsto dramskih, baletnih in opernih premier, Med drugim bodo premierno odigrali predstavo 64 hrvaške režiserke Tene Štivičić ter operi Lastovke Giacoma Puccinija in Posljednji intermezzo Berislava Šipuša. Na sporedu bo tudi premiera baleta Decadance Ohada Naharina, so napovedali na spletni strani HNK.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebu-odpirajo-19-festival-svetovnega-gledalisca