Uvodnik

Avtor: Lena Gregorčič

Pa je prišel konec avgusta, z njim Mladi levi in prva številka Arene. V njej smo poskušali kar se da razgibano in atraktivno predstaviti nastopajoče in njihove projekte; prvo številko smo si zamislili kot »napovedno«, vendar zaradi obilice sodelujočih seveda nismo mogli predstaviti vseh. Trudili smo se, da bi na listu papirja zaobjeli vzdušje, ki bo v prihodnjih dneh vladalo v Ljubljani.


Letošnje urednikovanje Arenam se nekoliko razlikuje od preteklih let, saj se bodo uredniški pari menjali iz številke v številko. Ne glede na to vsi obljubljajo(mo) isto: čim bolj nazorno zaobjeti dinamično vzdušje festivala, ga podkrepiti s kritikami, refleksijami, intervjuji…

Na Mladih levih 2010 se bo odvilo 16 raznovrstnih dogodkov tako domačih kot tujih avtorjev. V pričujoči številki lahko od bliže spoznate multimedijsko umetnico Tanjo Lazetić in igralca ter performerja Primoža Bezjaka,  angleška umetnika Ackroyd&Harvey in predstavo Radio Muezzin, kot posebni dodatek pa lahko preberete Pismo iz Hamburga. Skratka, prispevki z vseh vetrov. K obveznemu čtivu nedvomno sodi intervju z umetniško vodjo festivala, Mojco Jug; kako, kaj in zakaj – o letošnjem festivalu – vse kar ste hoteli vedeti, pa si niste upali vprašati.

Kakorkoli, upam, da smo vas s prvo številko Arene zadostno informirali, prepričali in navdušili. Ali zaradi tega, ker ste stalni obiskovalec festivala ali morda zaradi tega, ker se med množico dogodkov ne znate odločiti za »pravega«. V obeh primerih pa posezite po Areni. In ker smo zelo ažuren tisk, koncu prve številke sledi duhovit napovednik za drugo številko – ki je definitivno ne smete zamuditi, prav tako kot ne vseh naslednjih. Večkrat lahko preberemo, da je Arena festivalski časopis »mladih piscev, ki se komaj formirajo«, »manj izkušenih avtorjev«, predvsem pa prostovoljcev. Vendar, ne pozabite – če bralcev ne bi bilo, tudi Arena ne bi bila več tiskana. Zato si oglejte čim več predstav v naši družbi. Se vidimo!

***

ARENA je festivalski časopis Mladih levov, ki ga ustvarjajo mladi pisci, predvsem udeleženci Maskinega Seminarja sodobnih scenskih umetnosti že vrsto let.

Arena je nastala na pobudo zavoda Bunker v sodelovanju s Seminarjem sodobnih scenskih umetnosti pri Maski, zavodu za založniško, kulturno in producentsko dejavnost. Sodelovanje smo v letu 2010 razširili tudi na spletni portal slovenskega gledališča SiGledal, ki bo z objavami tekstov poskrbel za dodatno in okrepljeno poročanje.

Arena je eksperimentalna platforma, ki presega žanrske okvirje klasičnega pisanja in vzpostavlja teren za poigravanje z novostmi in preizkušanje ustvarjalnega duha svojih piscev. Je samoorganizirana, kolektivna enota, v kateri velja glas enakopravnosti in transparentnosti.
Povezava: Arena 2010 - Festivalski časopis mladih levov

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uvodnik