Gibanica ponovno z vso raznolikostjo slovenske sodobne plesne scene

Avtor: STA

V Ljubljani bo od 15. do 18. septembra potekal bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica, ki bo ponudil pregled dogajanja na tem področju v zadnjih dveh letih. Ob glavnem programu plesnih predstav bo ponudil tri diskurzivne dogodke. Na odprtju bodo podelili nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo 2021 Marku Mlačniku.


Gibanico pripravlja Društvo za sodobni ples Slovenije (DSPS) s partnerji. Predstavnik društva in poznavalec sodobnega plesa Rok Vevar je na novinarski konferenci uvodoma opozoril na položaj sodobnega plesa v Sloveniji. Kot je dejal, gre za zelo trdoživo umetniško prakso, ki je v zadnjih desetih letih doživela nekaj izrazitih pretresov. Estetski spekter, s katerim danes sodobni ples razpolaga, je sicer zelo širok, a zaradi razmer vsi segmenti seveda niso enako razviti. Gibanico, ki je "proizvod sodobne plesne skupnosti v Sloveniji", je glede na situacijo po Vevarjevih besedah potrebno razumeti kot "neko obliko praznika in dosežka".

Selektorji Zala Dobovšek, Bettina Masuch in Benjamin Perchet so v tekmovalni program jubilejne 10. Gibanice izbrali osem predstav: Fent Cua/Medtem ko smo čakali (avtorstvo in koreografija Joana Serra Foraste, Urša Sekirnik, Carlota Grau Bages), Sine (Nataša Živković), Predmetenje (Jan Rozman), Song (Mala Kline), Odvečni (EN-KNAP Group), "Neodpovedan" let (Alien Express - Žigan Kranjčan, Gašper Kunšek), Jata izkušenih ptic (Ajda Tomazin) in Izumitelj na zemlji (Bara Kolenc).

Zala Dobovšek je pojasnila, da v času negotovosti, ki ga je zaznamovala pandemija covida-19, ni vedela, koliko predstav si bo lahko ogledala v živo. Trudila se je, da bi s jih čim več, kljub temu je ostalo še precej takšnih, ki so si jih trije selektorji ogledali le na spletu ali na posnetkih. Izpostavila je, da je izbiranje le na podlagi posnetka problematično, saj je na tak način "težko prepoznati širšo dimenzijo, ki bi jo predstava posredovala v živo".

Selektorji so se odločali med 55 predstavami, zato so raznolike tudi izbrane predstave. Njihovo vodilo je bilo "dobre, zanimive, kakovostne predstave, ki bodo v polnosti zaživele z občinstvom".

Predstava Ni mogoče čakati zaman Leje Jurišić in Miklavža Komelja pa se je pa uvrstila neposredno v tekmovalni program zaradi lovorike, ki jo je Leja Jurišić prejela na minuli Gibanici za predstavo Skupaj, ki je nastala v soavtorstvu z Markom Mandićem v produkciji društva Pekinpah.

Na programu letošnje Gibanice so tudi trije diskurzivni dogodki: okrogli mizi na temo Nacionalne plesne platforme - supermarketi ali stičišča? in Gibanica, pogled v prihodnost ter pogovor z avtoricami in avtorji izbranih del, ki so ga naslovili Slovenski sodobni ples včeraj, danes, jutri.

Razglasili pa so tudi dobitnika nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo 2021 - Marka Mlačnika, ki je, kot piše v utemeljitvi, kot avtor podpisan zgolj pod peščico koreografskih in plesno-gledaliških projektov, vendar je v novejši zgodovini sodobnih scenskih umetnosti na Slovenskem s svojim koreografskim in plesnim umetniškim delom verjetno najznamenitejši avtor v senci.

Svojo plesno pot je začel v krogih Studia za svobodni ples. Sodeloval je s Ksenijo Hribar ter z večino svojih plesno-koreografskih kolegov iz Plesnega teatra Ljubljana, je tudi ključni sodelavec Dragana Živadinova. V Slovenskem mladinskem gledališču sooblikuje enciklopedična dela, je med drugim zapisano v utemeljitvi nagrade.

Nagrade Ksenije Hribar bodo Mlačniku podelili na odprtju bienala, ob zaključku Gibanice pa bodo podelili nagradi za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter nagrado strokovne komisije.

Prizorišča letošnjega bienala sodobne plesne umetnosti bodo Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana, Cankarjev dom, Center kulture Španski borci, na Novem trgu in v CUK Kino Šiška.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gibanica-ponovno-z-vso-raznolikostjo-slovenske-sodobne-plesne-scene