Nova sezona novogoriškega gledališča v znamenju žensk

Avtor: STA

Nova sezona Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica prinaša sedem predstav v znamenju žensk. Predvsem zaradi tega, ker bodo kar šest predstav režirale ženske, je na današnji novinarski konferenci napovedal v.d. umetniškega vodje gledališča Marko Bratuš.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Gledališka sezona 2020/21 se je šele dobro zaključila, saj so imeli pri uprizarjanju zaradi epidemije novega koronavirusa obilo težav. Tudi zato je bilo pri pripravi programa nove sezone predvsem obilo previdnosti, je izpostavil Bratuš.

"Vzdušje je bilo bolj pesimistično, kar se je preneslo tudi na samo pripravo sezone. Prav zato bo posvečena mentalnemu zdravju, ukvarjala se bo s človekom," je dejal.

Predvidena je bila sezona, v kateri bodo imele glavno besedo režiserke, vendar ta namera ni v celoti uspela. Šestim režiserkam se pridružuje tudi moški kolega Matjaž Berger, saj je bila predstava In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek zaradi omejitev ob epidemiji prenesena iz lanske v letošnjo sezono.

V.d. direktorice novogoriškega gledališča Maja Jerman Bratec je dejala, da bodo ljubitelji gledališča za nakup abonmajske vstopnice lahko uporabili tudi letošnje bone 21.

Novo sezono bodo zaznamovale tudi številne krstne uprizoritve, na novogoriškem gledališkem odru bo mogoče videti tudi predstave, ki so bile ustvarjene prav za novogoriško gledališče.

Prva predstava Čriček in temačni občutek v režiji Ivane Djilas bo na sporedu že oktobra. To bo krstna uprizoritev družinskega glasbeno-vizualnega spektakla. Novembra na veliki oder novogoriškega gledališča prihaja krstna uprizoritev filozofsko-dokumentarne vsebine In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek, ki ga je novogoriško gledališče pripravilo v koprodukciji z Anton Podbevšek Teatrom, Cankarjevim domom Ljubljana in Galerijo Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki.

Decembra sledi krstna uprizoritev tragikomične slike Tridesetletnice v režiji Tijane Zinajić. Februarja 2022 na veliki oder novogoriškega gledališča prihaja satirično fantazijska drama Mikhaila Bulgakova Mojster in Margareta, ki jo bo režirala romunska režiserka Nona Ciobanu. Aprila bo na sporedu gledališka poezija Oscarja Wilda Ribič in njegova duša v režiji Yulie Roschina.

Maja bo na sporedu prva slovenska uprizoritev drame o družinskih zlorabah Pet vrst tišine v režiji Maše Pelko. Zadnja predstava nove sezone pa bo prav tako v Sloveniji prvič uprizorjena Po potresu Harukija Marakume in Franka Galatija v režiji Mojce Madon.

V novogoriškem gledališču napovedujejo še nekaj drugih, gostujočih predstav in novo, krstno plesno predstavo Ikarus.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-sezona-novogoriskega-gledalisca-v-znamenju-zensk