RTV Slovenija s ciklom radijskih iger v poklon Kristini Brenkovi

Avtor: STA

Na RTV Slovenija se bodo 110. obletnici rojstva pedagoginje, urednice, pisateljice, pesnice in dramatičarke Kristine Brenkove poklonili z izvedbami štirih radijskih iger, ki so nastale po njenih avtorskih zgodbah. Radijske igre Dobri sovražnikov pes, Modra vrtnica za princesko, Dolga pot in Partizanka Katarina se bodo zvrstile v tem mesecu.


Foto: Wikimedia Commons

Cikel radijskih iger v poklon pionirki otroškega in mladinskega založništva na Slovenskem Kristini Brenkovi, ki se je rodila 22. oktobra 1911, je v "samosvoj zvočni krog" povezal avtor in režiser cikla Klemen Markovčič, so sporočili iz RTV Slovenija.

Cikel bo v nedeljo zjutraj, malo po 08. uri, na prvem programu Radio Slovenija, uvedla radijska igra Dobri sovražnikov pes z zvočno zgodbo o kurirčku Nejcu in njegovih vojnih dogodivščinah. V njej nastopajo Ivo Ban, Martin Splihal, Duša Počkaj, Janko Šintler, Janez Albreht, Boris Kralj in Milena Zupančič.

Igro so sooblikovali tehnični asistent Zmago Frece, asistentka režije Mojca Cavazza, tonski mojster Jure Culiberg, dramaturg Borut Trekman, režiser Aleš Jan in avtorica radijske priredbe Djurdja Flere. Radijska igra je nastala v produkciji Uredništva igranega programa, posneta je bila leta 1980 v studiih RTV Ljubljana.

V nedeljo, 12. septembra, bo ob istem času na sporedu Modra vrtnica za princesko, ki prinaša zgodbo o kralju, zaljubljenem v vrtnarjenje. Zaželi si modro vrtnico, zato sklene, da hčerko poroči s tistim, ki mu jo bo prinesel. V radijski igri nastopajo Nace Simončič, Jana Osojnik, Stane Potokar, Drago Makuc, Mila Kačič, Laci Cigoj in Janez Sever. Igro so sooblikovali glasbeni opremljevalec Marko Stopar, tonska mojstra Metka Rojc in Mladen Fortič in režiserka Rosanda Sajko. Posneta je bila v studiih Radia Ljubljana leta 1961.

Teden dni pozneje bo sledila radijska igra Dolga pot z zgodbo o deklici, ki sicer ni bila posebno pogumna, a je vendarle opravila veliko junaštvo. V radijski igri nastopa Marija Benk. Tonska mojstrica je bila Metka Rojc, režiser Jože Vozny. Posneta je bila leta 1970.

Cikel bo 26. septembra sklenila Partizanka Katarina, ki ponuja pripoved o pogumnem dekletu, ki pride v partizane. Sodeč po življenjski poti Kristine Brenkove gre sklepati, da nosi v sebi avtobiografske elemente. V igri nastopata Ivanka Mežan in Polde Bibič.

Radijsko igro, ki je bila posneta leta 1984, so sooblikovali tehnični asistent Zmago Frece, asistentka režije Alenka Grajžar, glasbeni opremljevalec Marko Stopar, tonski mojster Jure Culiberg, dramaturg Ervin Fritz, režiserka Irena Glonar in avtorica radijske priredbe Djurdja Flere.

Kristina Brenk, ki se je je prijel naziv Kristina Brenkova, je bila doktorica pedagogike, ki se je posvečala zlasti mladinski književnosti. Kot prva urednica Mladinske knjige velja za pionirko na tem področju v Sloveniji. V tem času je zasnovala niz antologijskih in nekaterih še vedno živih zbirk za otroke.

Literaturi za otroke, pa tudi načrtnemu razvoju izvirne ilustracije je utrla pot, po kateri ti stopata še danes in sta po kakovosti, tudi v svetovnem merilu, svojevrsten unikum. Njena dediščina je neprecenljiva tudi na polju prvih prevodov svetovne otroške literature v slovenščino. Eden teh je prevod Pike Nogavičke Astrid Lindgren. Arhiv Radia Slovenija hrani 174 enot z njo povezanega gradiva, so še sporočili iz RTV Slovenija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/rtv-slovenija-s-ciklom-radijskih-iger-v-poklon-kristini-brenkovi