Bertrand Lesca in Nasi Voutsas s predstavo Palmyra v Mariboru in Ljubljani

Avtor: STA

S predstavo Palmyra Bertranda Lesce in Nasija Voutsasa, ki je nastala z mislijo na uničenje starodavnega sirskega mesta z istim imenom, se v petek in soboto v Mariboru sklepa 5. edicija mednarodnega festivala neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi. Prihodnji teden bo omenjena predstava v sklopu platforme Trigger gostovala tudi v Ljubljani.


Po besedah producentke festivala Prestopi Nike Bezeljak iz društva Moment gre za predstavo avtorjev, ki se brezkompromisno lotevata nekaterih političnih tem, in sicer "iz perspektive frustracije, nemoči, zahodnega pogleda na vprašanja moči, nadvlade, privilegijev, barbarstvo, nazadnjaštvo, druge kulture". "Čisto naključno predstava gostuje pri nas v času, ko gledamo podobne stvari v Afganistanu," je povedala.

Palmyra je mešanica dejstev in fikcije ter po navedbah Momenta vabi občinstvo k odmiku od populističnih novic in nudi razmislek o civilizaciji in razpadu odnosov.

Predstava je prejela številne nagrade, med drugim nagrado za inovacije in eksperimentiranje na Festivalu v Edinburghu leta 2017, kjer je bila tudi premierno uprizorjena. Časnik The Guardian jo je uvrstil med deset najboljših predstav leta 2017, lani pa sta avtorja Bertrand Lesca in Nasi Voutsas prejela zanjo prestižno nagrado Forced Entertainment. Veljata za ena najbolj svežih in inovativnih sodobnih performerjev svoje generacije v Evropi, ki na novo izumljata politični teater.

Najbolj prepoznana sta po trilogiji, ki v zadnjih letih naslavlja vprašanje globalnih konfliktov: Eurohouse (2016), Palmyra (2017) in One (2019). Njuna najnovejša predstava The End je plesni uvid v razpad delovnega odnosa v luči globalne klimatske katastrofe.

Pod okriljem britanske produkcijske hiše Farnham Maltings sta Bertrand Lesca in Nasi Voutsas prepotovala večino Evrope, Amerike in Avstralije. Danes in v soboto bosta nastopila na mariborskem Intimnem odru v GT22, v sklopu platforme za internacionalizacijo sodobnih performativnih umetnosti Trigger pa bosta v ponedeljek gostovala še v gledališču Glej v Ljubljani.

Letošnja edicija festivala neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi se je začela konec maja in s presledki tekla čez vso poletje. Po besedah Bezeljakove so poskušali izkoristiti festival predvsem za to, da pokažejo, kaj so bili leto prej zaradi epidemije prisiljeni delati za zaprtimi vrati.

Prve tri edicije festivala so potekale v letih 2010, 2011 in 2012, nato so ga po nekajletnem premoru ponovno obudili leta 2019 in od takrat poteka bienalno.

Organizator festivala je kulturno-umetniško društvo Moment, ki v Mariboru deluje znotraj skupnosti GT22 in programsko osmišlja Intimni oder. Njihov fokus je razvoj sodobnega neodvisnega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/bertrand-lesca-in-nasi-voutsas-s-predstavo-palmyra-v-mariboru-in-ljubljani