Petra Varl ponovno vabi v svoj prostor v dveh dejanjih

Avtor: STA

Umetnica Petra Varl je zasnovala projekt Prostor v dveh dejanjih, ki je od danes ob določenih dnevih in časovnih terminih vse do konca septembra ponovno na ogled v njenem stanovanju na Vodnikovem trgu. V enem terminu si 15-minutni dogodek lahko ogledata največ dve osebi, zasnovan pa je v dveh dejanjih.


Foto: Pixabay

Petra Varl je projekt prvič predstavila aprila, za pa je tedaj dejala, da je njen dogodek povezan s konkretno izkušnjo posameznika: "Obiskovalec je zato pomemben del. Brez njega dogodek ne obstaja."

V prvem dejanju projekta, ki je na ogled že danes, prostor naseljuje koreografija preostanka podob, ki jih je umetnica ustvarila v preteklih 30 letih svojega delovanja. "A vendarle podobe niso več vidne, temveč brezkompromisno in neprodušno zaprte v nov umetniški objekt. Gesto je mogoče razumeti kot umetničino obračunavanje z lastno preteklostjo, ustvarjanje nekakšnega kataloga raisonne, ki pa mu je odvzeta njegova funkcija in namesto tega naseljuje razstavni prostor kot objekt, ki napoveduje umetničin trenutni in bodoči interes," piše v sporočilu za javnost.

V drugem dejanju, ki bo na sporedu od 9. septembra, pa Petra Varl v ospredje postavlja gledalčevo izkušnjo: "Prostor, zvok, svetloba in telo niso le zunanji dejavniki, temveč so bistveni elementi za razumevanje umetničinega trenutnega razmisleka o umetniškem delu. Prostor tokrat združuje štiri individualne 'aktivne snovi', le te pa gledalca vpeljujejo v igro nepričakovanih vidikov in preizpraševanja razmerja, ki vznika med telesom in prostorom."

S projektom Prostor v dveh dejanjih Petra Varl nadaljuje svoje umetniško raziskovanje, ki ga je javnosti prikazala leta 2018 s postavitvijo Blizu svetlobi v samostanski cerkvi v Kostanjevici. "Že tam sem izločila figuro in se naslonila na sam ambient, na prostor in svetlobo v prostoru," je še pred časom povedala.

Petra Varl je projekt zasnovala v sodelovanju s kustosom Tevžem Logarjem, oblikovalcem arhitekture Maticem Vrabičem ter oblikovalcema luči Pascalom Meratom in Janezom Grošljem. Oblačila sta oblikovala Uroš Belantič in Tina Verbič, zvok pa Sašo Kalan.

Dogodek poteka v tišini, z izklopljenimi telefoni in brez fotografiranja, izveden bo strogo v skladu z navodili NIJZ ter vladnimi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa covid-19. V primeru, da predvideni termini za ogled projekta komu ne ustrezajo, so ogledi možni tudi po dogovoru. Projekt so omogočili Mestna občina Ljubljana, Muzej in galerije mesta Ljubljana, Kofein in Muzej Lapidarium iz hrvaškega Novigrada, še piše v sporočilu za javnost.

Petra Varl (1965) je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 1997 tudi magistrirala. Ustvarja na področju risbe, grafike, slikarstva, ilustracije in prostorskih postavitev. Ustvarila je ilustracije za revijo Naši razgledi, serijo s tušem Drevesa, oblikovala številne izrezane figure iz barvane kovine in drugo.

Svoja raznolika dela je predstavila na samostojnih in skupinskih razstavah, med drugimi na bienalu v Sao Paolu, v Muzeju Mudzarnok v Budimpešti, Muzeju moderne umetnosti na Dunaju in v Narodni galeriji Zaceta v Varšavi. Na oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru kot redna profesorica poučuje risbo in grafiko.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/petra-varl-ponovno-vabi-v-svoj-prostor-v-dveh-dejanjih